tisdag 17 augusti 2010

Höstens första kolja


Kanske tycker någon att det är att ta i att säga att hösten är här, men när vi åt middag den här regniga kvällen kändes det faktiskt så. Maträtten i sig får också den karaktäriseras som höstmat snarare än sensommarmat; titta själv på färgerna, så förstår ni vad jag menar.
Om man bortser från sill, så har vi bara ätit fisk vid ett enda tillfälle den här sommaren på landet. Det faller sig så att samtliga fiskbilar och -bodar vid matbutikerna i närheten har sommarstängt. Ja, ni löste rätt - sommarstängt! Visst skulle jag kunna kuska västra Sörmland runt och leta efter fisk, men det fungerar inte riktigt i den (så kallade) livsfas jag befinner mig i.

Just på grund av denna avsaknad av fisk, smakade det i kväll alldeles särskilt bra med koljafilé. Dessa filéer var dessutom inte endast panerade i rågmjöl, utan dessutom tillagade av vår äldste son (med lite assistans från min sida, givetvis). Jag, som har svårt att släppa kontrollen i köket, ser detta som ett framsteg inte minst för egen del.

Nu är det löjligt bra priser på paprika, och den färska löken är fantastiskt god. Jag kör lite i mina gamla hjulspår, men det är så gott att smaksätta med vitlök, chili, citron och kapris, och det var dessutom längesedan jag kombinerade just dessa goda vänner.
Jag tycker om att äta fisk med ordentliga grönsakstillbehör, men är inte alltid så bra på att förnya mig. Detta kändes åtminstone lite nytt, och smakmässigt en aning upphetsande, inte minst på grund av mina urstarka små torkade chilifrukter, som bara verkar öka i styrka i sin påse i kryddskåpet för varje år som går.
Säkert är det så att jag lurar mig själv, för jag har en krypande misstanke om att jag lagat något snarligt vid ett annat tillfälle. Jag får återkomma, om jag kommer på vad det kan vara.

Rågmjölspanerade koljafiléer med någorlunda upphetsad paprika och lök
cirka 700 gram koljafiléer
salt och nymald vitpeppar
Saltå rågmjöl
smör

Byxa filéerna, dela dem i lagom stora bitar och krydda på ömse sidor med salt och vitpeppar. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Doppa filéerna i rågmjöl, och och stek dem i generöst med smör, inte för många åt gången.

Upphetsad paprika och lök
3 små paprikor; röda, gula, orangea; strimlade; tunnt klyftade
3 färska, gula lökar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten, etterstark torkad chilifrukt (eller motsvarande)
olivolja
saften från en liten citron
kapris, mängd efter smak
flingsalt

Laga till denna lilla anrättning medan du steker fisken. Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna tillsammans med hackad vitlök och smulad chili. Se upp så att inte oljan blir för het, och vitlöken bryns; då är det bara att börja om från början. Lägg lök och paprika i stekpannan; sänk värmen, och rör ganska flitigt i pannan medan grönsakerna steks och mjuknar. När de mjuknat och fått färg, häller du över citronsaft och tillsätter så mycket kapris som du själv vill. Låt citronsaften koka in i grönsakerna. Smaka av med flingsalt, och servera till den stekta koljan.

2 kommentarer:

  1. Kolja är big time favorite hos oss också - kul med assistansen i köket - om man inte är lekpappan no 1 så är det ett supersätt att umgås med kidsen.

    SvaraRadera
  2. Silver: Koljan är outstanding! Jag är inte någon lekmamma no 1, och jag måste verkligen träna på att släppa in barnen i köket. En och en ;). Annars blir jag för stressad.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...