måndag 2 augusti 2010

Regnet, det bara öser ned
(...då bakar vi blåbärskaka)


Jag ska inte vara alltför gnällig; vi bor i Sverige, med allt vad svensk sommar innebär. Men, hade vi haft de dallrande heta sommarveckorna i början av juli i färskt minne, så hade jag nog varit ganska så nedstämd vid det här laget. Nu håller det upp, men i övrigt har det regnat nästan oavbrutet i flera dagar.
Det har sina sidor att sitta på landet när regnet bara öser ned. Lite charmigt är det förvisso; vi eldar i öppna spisen, och jag ägnar en hel del tid åt matlagning och bakning. I skrivande stund doftade hela huset av nybakade surdegsbaguetter.

Som alla föräldrar vet så kräver denna väderlek så klart avsevärt mycket mer av oss vuxna, med avseende på diverse lekförslag och aktiviteter. Samt, inte minst, ett stort mått tålamod vad gäller konflikter och allmänt syskonkäbbel.

När det höll upp härom dagen var barnen uppe i den lilla blåbärsskogen på vår tomt och plockade lite blåbär, givetvis med förhoppningen om att vi skulle kunna baka något gott. Ibland hamnar de flesta bär i munnen, och en bottenskyla blåbär i en liten plastlåda blir det ingen kaka av. Denna gång lyckades barnen faktiskt skrapa ihop flera deciliter, och då öppnade sig genast andra möjligheter.
Det är härligt att baka med färska bär, de blöder ju inte i smeten, så som frysta i stort sett oundvikligen gör. jag modifierade det gamla klassiska receptet på solskenskaka (känns lite smått ironiskt, i denna väderlek), som jag fick av mamma för många år sedan och bakat otaliga gånger. Nu blandade vi blåbär i den tjocka, goda smeten, och struntade i att pryda kakan med flagad mandel, så som sig annars bör. Men, det hade säkert varit snyggt och gott, det med; blåbären till trots.

Barnens blåbärskaka
125 gram smör
3 ägg
3 dl råsocker
1 msk äkta vaniljsocker
180 gram vetemjöl (cirka 3 dl)
1 tsk bakpulver
2,5 dl färska blåbär
cirka 0,5 msk vetemjöl till bären

Sätt ugnen på 175 grader. Smält sedan smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker hårt. Blanda ned smöret i äggvispet, och vänd sedan ned vetemjöl och bakpulver. Rör sist ned blåbären, gärna varvade med en gnutta vetemjöl. Det hindrar dem från att sjunka ned i kakan under tillagningen; jag glömde det själv idag, en bieffekt av att vi var många bagare inblandade.
Häll i smord, bröad eller mjölad springform, och grädda i 30 minuter i nedre delen av ugnen.

3 kommentarer:

 1. Ser jättegod ut. Blåbär är ju så gott att baka med.

  SvaraRadera
 2. Solskenskaka brukar innehålla 3 ägg. Har du
  tappat bort dom i receptet?

  SvaraRadera
 3. Erika: Visst är blåbär något alldeles i särklass?

  LisaN: Alldeles riktigt! Tack för att du är så uppmärksam - nu har jag korrigerat missen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...