onsdag 4 augusti 2010

Jordgubbsglass anno sommaren 2010


Jag har insett av för mig fungerar inte jordgubbar i tillagad form utan smaken av äkta vanilj. Jordgubbarna i ensam majestät blir lätt för jolmiga. Jag kokar vår jordgubbssylt med råsocker och vaniljstång, och måste därför självklart laga jordgubbsglassen med samma oumbärliga smaksättare.

Det här är knappast det första receptet på jordgubbsglass i denna blogg. Det händer allt som oftast att jag inte ens själv går tillbaka till de recept jag dokumenterat här; jag improviserar gärna när jag lagar glass, men jag tummar aldrig på dokumentationen. Vid detta tillfälle hade nöjet att knäcka ägg vilka enbart innehöll tvillinggulor, vilket gör mängdangivelsen av just dessa något svår.
Det kan tyckas relativt monotont att laga glass, men faktum är att jag upptäcker nya små tillagningsgrepp med jämna mellanrum. Sedan några månader tillbaka vågar jag, för att ta ett exempel, fullständigt strunta i momentet med vattenbad när jag sjuder glassmeten. Detta är möjligt tack vare att jag börjat använda mig av en sauteus, det vill säga en kastrull med större vidd än botten. Med kontrollerad värme i sauteusen, konstant vispande och en vid det här laget nästintill instinktiv fingertoppskänsla, sjuder jag glasskrämen svullen och fin utan krångel med vattenbad.

Glassen blev en fantastiskt mild, mjuk och krämig; blek, nästan gammalrosa i färgen. Att till och med min man uppskattade denna jordgubbsglass är ett tecken på hur välsmakande den var. Han är praktiskt taget uppvuxen i en jordgubbsodling, vilket givetvis resulterat i att han redan som barn föråt sig på dessa bär, och aldrig ens i vuxen ålder frivilligt väljer att äta dem färska.
Varför inte laga glass på säsongens sista gubbar?

Jordgubbsglass anno sommaren 2010
500 gram jordgubbar
1 dl råsocker
eventuellt en bottenskyla vatten

4,5 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
2 dl råsocker
6 äggulor

Koka jordgubbarna försiktigt med socker och, om det behövs, en bottenskyla vatten, i uppemot tjugo minuter. Mixa sedan bärmassan så slät som möjligt, om du i likhet med mig inte vill ha bitar av bär i glassen.
Ställ undan och låt svalna, och sedan kallna helt i kylskåp.

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljstång med urskrapade frön i en kastrull. Vispa under tiden råsocker och äggulor riktigt fluffiga. Blanda sedan äggvisp och gräddmjölk, och sjud i sauteus - eller, över vattenbad, om det känns för våghalsigt. Låt glasskrämen svalna, och kyl den sedan gärna över natten.

Blanda jordgubbsmixen med glassmeten, och kör i glasmaskin i cirtka 45 minuter. Frys under tiden ett lämpligt kärl för förvaring. Jag kört sedan något år med mina rostfria tråg från IKEA, som jag bara älskar.
Stjälp ned den färdiga glassen i den iskalla formen, och frys den i ytterligare någon timma, innan det är dags att kasta sig över den.

6 kommentarer:

 1. Vi gjorde jordgubbssorbet för ett tag sedan och blev inte alls nöjda. Får kanske ta och prova denna istället...

  SvaraRadera
 2. Ett annat tips för att slippa jolmigheten är att tillsätta en pytteskvätt hallonvinäger i "sylten" när den är klar. Jag tycker att det lyfter och piggar upp smaken väldigt mycket.

  SvaraRadera
 3. Hmm, kanske dags att köpa en glassmaskin då. Vet inte om du skrivit något inlägg om vilka maskiner som är bra och prisvärda. Med tanke på hur många glassrecept du/ni spottat ut så behöver jag ju inte fundera på recept iaf. Jordgubb är helt klart favvo!

  SvaraRadera
 4. Den glassen hade gjort mig mycket populär här hemma! Tycker du inte att råsocker påverkar färgen?

  SvaraRadera
 5. Kommer ihåg glassmaskinen vi hade när jag var liten, saknar nästan den ibland. Kanske borde införskaffa en!
  Tack för ett bra recept och en fin blogg.

  /A
  http://www.maxiander.se/category/mat-och-dryck/

  SvaraRadera
 6. Det här receptet är SÅÅÅÅ bra! Bara för att testa tilsatte vi lite limejuice (från en frukt) i jordgubbsröran. Det lyfte smaken och bröt lite med det söta.

  /Pia (och Micke)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...