söndag 22 augusti 2010

Sommarens nygamla kakor

Det är inte mycket att komma med - slänga ut ett kakrecept, så här på söndagskvällen. Men, efter en intensiv vecka med dubbla skolstarter och återkomster till förskolan efter ett långt sommarlov (förutom att jag själv varit till baka på jobbet för första gången sedan sista juni), så har inte bloggandet haft högsta prioritet.

Dessa kakor figurerade på bild i min resume av sommaren 2010, och i en kommentar fick jag en förfrågan om receptet. Så som ofta är fallet med goda kakor, så finns det en bakgrundshistoria. Jag har fått receptet av min mamma. Mamma fick i sin tur receptet av A-G; hennes väninna sedan över fyrtio år tillbaka, tillika min före detta ingifta moster (n blev det lite komplicerat). A-G fick, i sin tur, ursprungligen receptet från en dam i Skåne som betydde mycket för henne under hennes uppväxt.
Slutligen har jag, nu i sommar, tagit mig friheten att ändra den ursprungliga huvudingrediensen, och således omskapat dessa havreflarn till mandelflarn. Den främsta orsaken till detta var att jag råkade vara utan havregryn, men i mitt sökande fan en påse mandelflarn. (Dock mandelflarn av en helt annan sort än dem som figurerade i det inlägg där jag bakade mandelflarnsskålar till den drottningripplade vaniljglassen.)

Jag råkar helt enkelt tycka att flagad mandel smakar bättre än havregryn i dessa kakor. Men, smaken är som bekant olika, och jag skulle definitivt inte avrådsa någon från att använda havregryn. Tag det ni har hemma. Det var ju vad jag gjorde, och det gick som synes bra.
(Det ska tilläggas att jag även bytt vanligt socker mot råsocker, kaffegrädde mot vispgrädde och valt att använda mörk siorap. Allt utifrån vad som fanns hemma, när jag ville baka.)

Mandelflarn på havreflarnsvis
75 gram smör
1 dl mandelflarn
1 dl (60 gram)vetemjöl
1 dl råsocker
1 nypa flingsalt
2 mk vispgrädde
2 msk mörk sirap
1/4 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt de övriga ingrediensrena, och sjud försiktigt ihop dem till en tjock, smidig smet.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper pröva dig fram till hur stora flarn du vill ha. Grädda dem i cirka fem minuter i nedre delen av i ugnen. Vakta dem noga; jag har till min stora irritation bränt ett antal i sommar, ska jag villigt erkänna.

5 kommentarer:

 1. Ah, de påminner om flarnreceptet jag fick av svärmor som jag använde till min gooseberryfool. Det måste vara den skånska länken! ;)

  SvaraRadera
 2. De ser väldigt goda ut. Har faktiskt aldrig bakat flarn själv, men det måste jag ju testa snart. Sätter upp det på min att-testa-lista.

  SvaraRadera
 3. Måste fråga dig (som säkert vet svaret)

  Vad är skillnaden mellan råsocker och rörsocker. Det enda jag hittar i affären är rörsocker och i dina (helt underbara recept) står ofta råsocker.

  Jag har bakat flera av dina recept både med rörsocker eller vanligt socker men jag har funderat en del på skillnaden. /M

  SvaraRadera
 4. Anna B: Kanske är det något typiskt skånskt som gör dem så goda ;)?

  Erika: Klart du måste pröva dem! Goda och enkla, blir inte bättre än så.

  Anonym: När jag skriver råsocker menar jag (inser jag, efter att ha gått och tittat på förpackningen) Dansukkers "Rörsocker strö". Jag kallar det råsocker av gammal vana, det hette så förut. Ibland köper jag Saltå råsocker. Det är alltså samma sak.
  Jag flredrar råsocker, eftersom jag tycker om smaken och konsistensen det ger kakor. I glass blir sötman inte lika genomträngande med råsocker. Det vita sockret använder jag mycket sällan.

  SvaraRadera
 5. Anonym. Tack förresten för den fina komplimangen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...