lördag 31 juli 2010

Sommarmaten 2010, del 1:
kyckling på grillen


Vi har nog aldrig tidigare grillat kyckling. Det har inte känts tryggt, av någon anledning. Men, sedan midsommar har oräkneliga kycklingar varsamt tillagats på vår underbara grill. Jag tar inte på minsta vis åt mig äran av detta; hos oss, som hos så många andra, är det mannen som står vid grillen.
Till skillnad från den gängse bilden av mannen med ölburk i hand, som burdust kremerar skivor av karré över eld som knappt hunnit falna till glöd, så kan jag stolt förtälja att min man är en mästerlig grillkock. Han kan sin grill, och han är grym på såväl rub och glaze som att medelst vin eller öl långsamt ång-grilla kyckling till mör perfektion.

Kycklingen på bilden ovan fick bokstavligt talat en ölburk uppstucken i krävan, och fick sedan sitta på denna medan den tillagades. Resultatet blev en perfekt mör kyckling, ångkokt inifrån i öl, med makalöst krispigt skinn, som jag älskar.

Fråga mig inte hur han gör, men fråga mig gärna om receptet på den grymma glazen.

Min mans grymma glaze (en av många)
1 msk Chef Paul Prudhommes pasilla chilipulver
2 msk Dijonsenap
1 dl flytande honung
salty

Blanda ingredienserna. Låt glazen stå någon timma innan den används.

5 kommentarer:

 1. Haha, rolig bild, en kyckling med attityd! Jag har aldrig provat med ölburktricket utan brukar platta till kycklingen genom att klippa upp den i ryggen och "veckla ut den". Men det ser onekligen effektivt ut ;)

  SvaraRadera
 2. Hihi, även min man har fallit för Chef Paul! :)

  SvaraRadera
 3. Det är en riktig njutning att läsa dina matiga inlägg, man blir både hungrig och full i skratt av dina härligt svängiga ordval =)
  tack för all agoda tips du vidabefodrar till oss andra (i mitt fall glad amatör).
  skulle gärna vilja länka dig, mejla tillbaka om det är ok =))
  ha en fortsatt härlig matig sommar// mvh junhe

  SvaraRadera
 4. Anna: Visst ser den helt galen ut? När vi grillar kycklingen i bitar numer, häller min man gärna öl eller vitvin i alufolieformen i botten på grillen. Det blir inte dumt, det heller1

  Mikkan: Chef Paul är ju fantastisk ;).

  junhe: Tack, vilka fina ord - vad glad jag blir! Länka på bara, det är enbart roligt!

  SvaraRadera
 5. Man skulle också kunna testa med en Porter under kycklingen. Den är ju lite mustigare, nästan lite söt. Porter har blivit min nya favorit. Kanongod!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...