söndag 3 januari 2010

Vårt nyår - i ord och bilder


Vilken underbar nyårsafton! Maten var fantastisk, och sällskapet lika trevligt som alltid. Att min goda vän A är så makalöst skicklig på uppläggningar och dekorationer bidrog ytterligare till att förhöja måltiden. Trots att planeringen sprack redan vid starten, genom att vi kom en och en halv timma senare till vännerna än vi tänkt, så gick allt som på räls.
Alla rätter blev lyckade, och A's fantastiska granitéer var nog menyns största överraskning. Tänk, inte hade jag en aning om att det kan vara så uppfriskande och aptitretande med granité mellan rätterna?

Pyttes vodkaspetsade gräslöks-panna cotta med löjrom var precis så god som jag trott. Vi hade i dubbelt så mycket vodka som det stor i receptet, och lade dessutom till lite finhackad rödlök, vilket bara gjorde den ännu godare.
A´s fiskpaté var len och otroligt välsmakande. Hummersoppan var den godaste jag ätit.
Vid anklevermousserullarna bytte vi champagne, och vi serverade dem med lite sallat och balsamicoreduktion. Dessutom valde vi att inte smaksätta dem med tryffelolja, eftersom ingen av oss är särskilt förtjust i sådan. Reduktionen var precis vad rullarna behövde, de tillförde en fin liten syra och sötma som ytterligare förhöjde smaken. Så gott; kommer definitivt göras igen.

Huvudrätten var i mångt och mycket en kopia av den vi åt förra nyåret; endast såsen var en annan. Rödvinet till var så perfekt valt av min käre man, och smakade betydligt mer än det kostade.
Ostarna var en blandning av klassiker och för mig lite nyare smaker. Två små getostar från Falbygdens mejeri, brie de Meaux och roqueford; lite fikonmarmelad därtill.
Mina funderingar kring hur lämpligt det egentligen var att rippla vaniljglass med portvinskokta fikon kom helt på skam - det var en av de godaste glassar jag ätit! Med portvinsreduktion och ett litet mandelflarn som komplement var detta en både elegant och läcker efterrätt.

Sedan tog det faktiskt stopp. Vi orkade inte pralinerna. Dem åt vi som efterrät på nyårsdagen, när vi smort kråset med M's fantastiska frittata och resterna från nyårsmenyn. Det var första gången jag ätit löjromssnittar och anklevermousse till frukost, den saken är säker.

Sammantaget är vi alla fyra löjligt stolta och nöjda över vår gemensamt komponerade meny, och inte minst över att alltsamman blev så lyckat. Frågan är bara hur vi ska kunna toppa detta 2010.
Det är tur att det är ett år tills nästa gång!

Det enda som stör mig är att bilderna inte gör maten rättvisa. Jag har svårt att tolerera blixt när jag fotar mat. Alternativet är att det ligger ett lejongult skimmer över bilderna. Jag skäms inte så lite över att jag först nu upptäckt de inbyggda redigeringsmöjligheter som vårt bildprogramm erbjuder. Jag har gjort mitt bästa, och ni får ta bilderna för vad de är - jag är trots allt inte någon fotograf av rang.

Nyårsmenyn 2009 i bilder (jag kommer fortlöpande komplettera med recept och länkar):

Pyttes vodkaspetsade panna cotta på kavring med löjrom.
Moët & Chandon Brut Impérial

Fiskpaté med örtsås och räkor
Moët & Chandon Brut Impérial

Hummersoppa
Moët & Chandon Brut Impérial

Hummercocotte
Moët & Chandon Brut Impérial

Pyttes ankleverrullar med bresaola, serverade med sallat och balsamicoreduktion
André Clouet Grande Réserve (nr 7686)

Granité på ginger ale och vodka med citrongräs och lime

Helstekt oxfilé med grönpepparsås, potatiskaka
samt baconlindade haricots verts
Crozes-Hermitage 2007

Granité på vitt vin med lingon och kanel

Blandade ostar
Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico

Min finaste vaniljglass på råsocker ripplad med portvinskokta fikon, serverad med portvinsreduktion och mandelflarn
Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico

Kaffe och praliner (vilka vi i ärlighetens namn inte åt förrän efter brunchen på nyårsdagen)

22 kommentarer:

  1. Gud va gott! Önskar att jag var med er på Nyårsafton =)

    SvaraRadera
  2. Åh vad jag också önskar att jag hade suttit vid ert bord på nyår- trots att jag var mycket nöjd med vår (betydligt enklare) meny :-)
    Kommer du lägga upp recept ? (främst pannacottan blev jag sugen på)
    God Fortsättning,
    Lena C

    SvaraRadera
  3. ALLT ser fantastiskt ut! Och be inte om ursäkt för bilderna, de är bra som de är.

    SvaraRadera
  4. Det både låter utsökt gott och ser helt fantastiskt ut. Visst är det härligt med lyxmat - särskilt när man lyckats göra den oxå.

    SvaraRadera
  5. bilderna blev väl jättefina! en liten rättelse bara; ginger ale granitén med citrongräs o lime var med vodka, inte vitt vin : ) inte för attdet spelar så stor roll men...
    är fortfarande mätt. och nöjd. ser fram emot nästa nyår redan!

    SvaraRadera
  6. Guud så gott det låter och ser ut!! Två frågor bara; vad är cocotte och vad åt barnen???
    Kram, AnnaKarin

    SvaraRadera
  7. Wow, vilken uppvisning, Annika!

    SvaraRadera
  8. Låter supersmarrigt! Och bilderna är sjysta! Gillar också granité.

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig middagsupplevelse :-) Precis allt lät jättegott och dukningen var väldigt vacker.

    SvaraRadera
  10. Verkligen en vacker meny.
    God fortsättning på ett nytt, härligt Matår önskar Birgitta

    SvaraRadera
  11. Oj, oj, oj fantastiskt! Vad gott och vilka uppläggningar. Bilderna blev också fina tycker jag, verkligen med tanke på ljusbristen!
    Visst var Crozes-Hermitage 2007 ett riktigt gott vin?
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
    Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

    SvaraRadera
  13. Kan du så (kanske) kan jag....jag borde nog höja min ambitionsnivå nästa nyår...men mest nyfiken är jag på: Vad åt barnen??

    SvaraRadera
  14. Niklas: Tack! Det var en fantastisk middag.

    Lena C: Tack! recept kommer, i sinom tid ;). Jag samlar kraft...

    Husmodern: Tack! Bättre hitta redskapen sent, än inte alls.

    Design A Cake: Tack! Håller med, det är verkligen kul att laga lite lyxigare mat ibland.

    A: Vi kan känna oss nödja, eller hur? Du var grym! Rättat i texten. Ja, vänta bara till nyår 2010!

    AnnaKarin: Hummercocotterna är helt enkelkt hummerkött i en liten form, som täcks med en god stuvning och därefter med hårt vispad äggvita som bölandats med parmesan; snabbt in i ugnen på hög temp i fem minuter. Hur gott som helst! Barnen fick ett berg av mina hemstekta pannkakor. De var helböjda. Sedan fick de leka sig matta, äta godis och dricka läsk. De var lyckliga, och uppe till över tolvslaget (utom lille F).

    Anna B: Ni var väl inte så ila själva? Tack!

    Bendel: Tack, tack!

    Veronica: det var verkligen gott, och min vän A är en mästare på att duka.

    Birgitta H: Tack, och tack detsamma!

    Fröken Dill: Den var grym! Även på ert bord? Jag måste genast kolla...

    Magdalena: Vi får se - tack för info.

    Helena L: Tack! Ja, det var gott, och härligt med bra samarbete i köket.

    Cilla: Jag tycker man kan ta i en gång om året i varje fall ;). Se ovan, så får du rapport över barnens helkväll.

    SvaraRadera
  15. Vilken fantastisk middag! Gott nytt år!

    SvaraRadera
  16. Hej!
    God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

    Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
    Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
    Ha det bäst!
    Kram Daniella.

    SvaraRadera
  17. Kolla in www.pioneerwoman.com. En matbloggerska som älskar att fotografera (utan blixt) och som har en hel del fototips att dela med sig. Efter att ha fått mycket uppmärksamhet både för sina fotografier och recept har hon nu släppt en kok-bok och en fotokalender. Läs gärna hennes självupplevda roman "From high heels to tractorwheels"

    SvaraRadera
  18. Wow, jag är stum av beundran.

    Gott Nytt 2010!

    SvaraRadera
  19. Cilla: Ja, hon är fantastisk, på många sätt!

    Tina: Man tackar! Gott nytt, du med!

    SvaraRadera
  20. Daniella: Förlåt, tryckte lite snabbt på "piublicera"-knappen! Välkommen hit, och tack för ditt fina beröm - det värmer. Jag ska genast titta in till dig; tack för förtroendet.

    SvaraRadera
  21. Tänkte lägga in en rättelse; www.thepioneerwoman.com men du verkar redan vara bekant med damen i fråga.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...