fredag 8 januari 2010

Rapport från soffan, och lite funderingar inför mat-året 2010

Jag lyckades med konststycket att ramla handlöst på skridskoisen i går förmiddag. Det var en minst sagt smärtsam upplevelse. Till följd av detta tillbringar jag nu mesta tiden i soffan, med Vulcan-skydd på båda knäna, och med intentionen att inte röra mig mer än absolut nödvändigt. Jag tar tillfället i akt att sätta lite mat-tankar på pränt. Det kan behövas, för att få igång mig igen.

Nackdelen med både jul och nyår är att jag framåt slutet drabbas av övermättnad. Jag kan inte precis påstå att jag sprudlar av nya idéer och infall så här i januari. Däremot har jag en hel del funderingar kring hur jag ska förhålla mig till matlagning på vardagar, för att få lite struktur på veckorna, och minsta risken att drabbas av hjärnsläpp, när planer ändras och förutsättningarna för improvisation inte är de bästa.
Många arbetar efter veckomatsedlar. Jag tycker att sju dagar är en väldigt lång tid; alltför lång framförhållning, i min värld. Däremot funderar jag på att tänka lite mer schematiskt med avseende på måndag-torsdag. Fredag-söndag brukar ofta lösa sig av sig själv.

Det fanns en tid, för ett par år sedan, då jag och min man oftast stod på söndagar och lagade tre rätter till, utöver söndagmiddagen. På dessa tre rätter klarade vi oss sedan fram till nästkommande fredag. Det var en bra strategi , men det är inte den jag vill tillbaka till. Jag vill ha lite ramar, men ändå ett stort mått av flexibilitet. Dessutom vill jag komma tillbaka till att ha två fisk-middagar och gärna en vegetarisk middag i veckan.
Framåt slutet av hösten blev vi dåliga på att äta fisk. Delvis hade det sin grund i att jag råkade ut för en mindre angenäm fisk-incident på vår lokala ICA, då jag fick hem skämd fisk. Det förtog aptiten, en hel del.

Så här föreställer jag mig att veckorna skulle kunna se ut här hemma, fram till slutet av mars. Betrakta nu inte detta som någon sorts nyårslöfte, eller en absolut plan. Avvikelser från schemat är legio, åtminstone i mitt liv.
Betrakta det hela som en ärligt menad målsättning:

1. En vegetarisk middag i veckan (min tolkning av Meatless Monday*?)
2. Två fiskmiddagar i veckan
3. En middag med kyckling.
4. En middag med nötkött
5. En middag med fläskkött
6. En middag med soppa och bröd (soppinehållet blir valfritt)

Jag gör inge som helst utfästelser om vilken veckodag jag avser att äta det ena eller det andra. Från och med den tjugoandra januari blir det dessutom fredagskorv hos oss igen, då de två äldsta barnen börjar i simskola, vilket återigen ger mig möjlighet att varje fredag besöka Taylors & Jones.

Jag får helt enkelt återkomma med en utvärdering, där jag ser hur det hela fungerade i praktiken.

* Inte för att jag är det minsta rädd för kött eller mättat fett - tvärtom. Nej, i mitt fall handlar det om att få familjen att äta mer grönsaker.

6 kommentarer:

 1. Meatless Monday är kul, det sätter lite fart på fantasin även om det ofta blir enkelt hemma hos oss.
  Det viktiga är tror jag iaf att man försöker tänka rätt och ur det fös sedan något riktigt bra.

  Bra veckoplan du gjort :)

  SvaraRadera
 2. måndag-torsdag och fredag-söndag är väl perfekt att dela upp veckan. Så skulle jag också kunna tänka mig att skriva veckomatsedel. Dels för att helgerna ofta ändras när man planerar så långt i förväg och del för att grönsaker och annat skall vara så färskt som möjligt.

  Jag tycker du tänker helt rätt.

  SvaraRadera
 3. Så gjorde vi för ett par år sedan. Veckomatsedlar är inget för mig, men struktur underlättar. Vi koncentrerade oss på måndag till torsdag och det blev så här:
  Måndag - vegetariskt
  Tisdag - kött (fläsk eller nöt)
  Onsdag - fisk
  Torsdag - kyckling

  Det funkade superbra, vet faktiskt inte varför vi slutade. Det är nog dags att damma av den där strukturen igen :)

  SvaraRadera
 4. Det låter jättebra! Kanske ska prova själv. Utan bil blir det för mkt att handla allt för en vecka, men halvveckor borde funka.

  Jag ramlade också på isen idag, mörbultad axel och armbåge. Farligt det där.
  Är du nöjd med din kitchen aid förresten?

  SvaraRadera
 5. Jag gör lite halvt som du gjorde förut ;) Lagar mat på söndagen så det finns ngt i kylen lättillagat mån - torsdag. Mest kanske för att jag kommer hem sent ett par av dagarna pga träning och det är enklare att ha fixat maten i förväg. Sen hindrar det mig från att äta slarvmat.

  Jag måste äta mer fisk... men två gånger i veckan verkar mycket :) men åtminstone en gång och kanske skaldjur/lunch ngn dag. Rent vegetariskt är det redan två-tre dagar i veckan så kanske det kan hjälpa upp min statistik. Själv ska jag försöka komma tillbaka till mer husmanskost, eller korvgrytor och annat som jag inte gjort på länge.... ska bara komma på hur man gör mer grönsaker i dom.

  Hoppas knäna blir bättre snabbt!

  SvaraRadera
 6. Kari: Meatless monday är det perfekta insteget för oss! Jag är (tro det eller ej) gammal vegetarian, så det är bara att kavla upp ärmarna och skärpa till sig ;).

  Mat för fyra: Kul att vi är många som tänker ungefär likadant!

  evacecilia: Verkar ju som en klockren strategi! Damma av den, vet jag!

  Johanna Berg: Ja, man måste ta det försiktigt på is. Jag har hjälm, men ska nog skaffa knäskydd också ;). Håler med om att det blir omständigt att handla för en hel vecka.
  jag är supernöjd med vår Kitchen Aid - rapport kommer!

  Chall: Man måste ju hela tiden försöka hitta knep för att underlätta tillvaron. Hur matlagningsintresserad man än är, så finns det ju begränsat med både tid och ork.
  Tack för omtanken; knäna är mycket bättre!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...