måndag 11 januari 2010

Strozzapreti il modo di mio marito


Strozzapreti med rökt sidfläsk, lök, vitlök, champinjoner, bladpersilja, äggulor, grädde, svarpeppar och parmesanost.

Jag har varit sällsynt oinspirerad efter nyår. Maten här hemma har varit god, men ganska fantasilös. Vi har helt enkelt kört på säkra kort; inget nytt av skriva om.
Nu i fredags hände det emellertid något. Vi fick faktiskt en ny favorit, tack vare att min man tänkte till, och tog kommandot i köket. Det behöver inte vara krångligt för att det ska bli gott. Till råga på allt omvände denna rätt två av barnen, som nu helt plötsligt tycker om champinjoner.
Strozzapreti är den perfekta pastan, den suger åt sig såsen på bästa sätt. Blandningen av grädde, äggulor och parmesanost är snarlik den vi gör när vi lagar carbonara. Vi talar med andra ord om riktig comfort food. Det blir en alldeles särskild, tilltalande konsistens på det viset. Långt ifrån stabbiga béchamelsåser och småtrista crème fraische-påhitt.

Min mans gudomliga fredagspasta
450 gram rökt sidfläsk, fint tärnat
smör, olivolja
1 gul lök, finhackad
200 gram champinjoner, skivade
3 vitlöksklyftor, fint rivna
en näve finhackad bladpersilja
svartpeppar
5 äggulor
1,5 dl grädde
1 dl parmedsanost, finriven

1 paket Zeta Casa di Luca Strozzapreti

Sätt på pastavatten. Hetta upp lite smör och olivolja i en gjutjärnssteklpanna. Stek sedan sidfläsktärningarna på medelvärme, länge och väl. Tillsätt löken när fläsket börjar ta färg. Stek varsamt, så att löken inte bränns. Det gäller att få till den perfekta kombinationen av välstekt fläsk, och smältande mjuk lök.
Häll pastan i vattnet. Tillsätt champinjonerna när löken mjuknat, och även den rivna vitlöken. Låt champinjinerna steka med och utsöndra sin vätska. Se noga till att vitlöken inte blir för hårt stekt.
Blanda under tiden grädde, äggulor och parmesan i en skål. Tillsätt den finhackade bladpersiljan, när champinjonerna stekt färdigt. Krydda med svartpeppar.
Häll av vattnet från den färdigkokta pastan. Blanda därefter pastan med övriga ingredienser, lättast sker detta i kastrullen. Häll upp på ett fat eller i en skål, och servera omedelbart, med svartpeppar och rikligt med parmesanost.

Till maten drack vi pålitliga
Campolieti Ripasso, och det passade utmärkt bra.

8 kommentarer:

 1. Talar du (eller maken) flytande italienska? Du har titlar på blogginläggen som är så vackra, så vackra, trots att man inte förstår ett ord.

  SvaraRadera
 2. Stefan: Äsh, det var bara jag som blev lite inspirerad, vid minnet av den utsökta måltiden.
  Jag talra mycket knackig italienska, klarar mig hjälpligt; maken inte alls. Han var dessutom inte tillfrågad när jag skrev, utan fick finna sig i detta namn.

  SvaraRadera
 3. Underbart, rökt sidfläsk är ju så sjukt gott, kan inte tänka mog bättre comfort food! :D

  SvaraRadera
 4. Mikaela: Rökt sidfläsk gör mig lite smått religiös.

  SvaraRadera
 5. Jösses vad gott detta lät! Måste provas!

  SvaraRadera
 6. evacecilia: Det var gudagott. Du ska absolut pröva!

  SvaraRadera
 7. Yammi :) Blev middagen idag. Kalas gott! Kommer nog att bli en favvo! p.s din blogg är oftast :) - en STOR inspirations källa. Keep up the good work. Ha en trevlig lördag kväll. / Malin

  SvaraRadera
 8. Malin: Tack för fint beröm! Kul att ni gillade rätten. Jag personligen kan tänka mig att äta den ikväll igen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...