onsdag 27 januari 2010

Veckans vego: curry på gula ärtor och ugnsbakad butternut squash

Jag vågar verkligen inte lova att producera ett nytt vegetariskt recept varje vecka. Pasta med hemlagad tomatsås är inte för inte en av familjens favoriträtter, och den kommer alltid vara vanligt förekommande. Det känns i varje fall riktigt kul att jag ansträngde mig en smula för att komma på något som för mig var helt nytt.
När jag läste hos Tina om hennes falafflar gjorda på gula ärtor, insåg jag hur befängt det är att vi inte använder oss mer av denna goda, inhemska baljväxt. Detta fick mig att börja fundera på vilken sorts vegetarisk mat jag uppskattat mest under årens lopp. Givetvis gick mina tankar då till indisk vegetarisk mat. Faktum är att den enda kokbok jag sparat från min tid som vegetarian är Indiska Kokboken som producerades av själva butiken Indiska, och som utkom 1993. Detta är en kokbok som utöver vegetariska rätter innehåller recept på såväl kött, kyckling och fisk, och den inspirerade mig mycket under de sista två åren då jag var vegetarian.

Jag ska inte ge ens försöka ge sken av att hela familjen uppskattade denna rätt. Det var vi vuxna och vårt yngsta barn som åt med god aptit. De övriga tre barnen smakade skeptiskt, och åt faktiskt upp varsin liten portion av curryn, utan något större knot. Mer än så begär jag inte.
Jag var själv mycket nöjd med rätten. Det är mycket viktigt, ja, jag skulle nog drista mig till att skriva att det är avgörande att göra sig besväret att ugnsbaka pumpan, och att inte tillsätta den förrän rätten ska serveras. Detta gör dels att smakerna inte blandas samman, och dels att pumpan behåller sin konsistens och sin textur. Om allt fått koka tillsammans hade resultatet inte bara blivit mosigare, utan smakmässigt avsevärt mycket sämre.

Curry på gula ärtor med ugnsbakad
butternut squash

2 dl gula ärtor
cirka 500 gram butternut squash,; skalad, urkärnad och tärnad
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk smör
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 liten, torkad pepparfrukt (eller chilipeppar efter smak)
salt
1 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
cirka 2 dl vatten

Börja med att blötlägga ärtorna, gärna över natten. Koka dem sedan utan salt tills de är i stort sett mjuka.
Ugnsbaka den tärnade butternut squashen i kallpressad rapsolja och flingsalt på 200n grader i 20 minuter, eller tills tärnigarna är mjuka.
Hetta upp olja och smör i en gjutjärnsstekpanna. Tillsätt lök, vitlök och kryddor, och fräs på medelvärme till löken börjar mjukna. Tillsätt då ärtorna och tomatpurén, och häll över vatten. Salta. Koka på medelvärme tills vattnet kokat in, och ärtorna är helt mjuka. Pressa över citronsaften, och smaka av.
Tillsätt den ugnsbakade butternut squashen precis innan rätten ska serveras. Vi åt curryn med basmatiris och, lite oortordoxt, gräddfil. Jag strösslade lite strimlad bladpersilja över; mest för färgeffekten.


6 kommentarer:

 1. Ser jättegott ut, underbar färg. Blev plötsligt sugen på att laga curry av nåt slag. Boken du nämner är riktigt trevlig tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Låter väldigt gott. Åh, jag älskade curry när jag var liten (och gör fortfarande) men jag minns inte att jag åt varken bönor eller linser (annat än i chili con carne i bamba) förrän jag var hade flyttat hemmifrån på riktigt. Glad att jag gör nu. Dina barn kommer säkert snart kunna äta precis allt! :-) Och så blir det väl färsk koriander på curry nästa gång ;-)

  SvaraRadera
 3. Fina färger! Det var alltför länge sedan vi åt indiskt, känner jag nu. Själv tycker jag att det är för halt och svårt att skala färsk buttnut (kniv i handen och sådär ;-))och brukar först baka den i klyftor och sedan skala dem genom att skära av köttet med en tunn kniv med liggade blad strax innanför skalet. På så vis får man även med maximalt med fruktkött

  SvaraRadera
 4. Erka Perka. Tack! det är ju tacksamt med kombon gula ärtor, gurkmeja och buternut squash ;).
  Visst är boken bra? Den håller, både var gäller recept och layout, vilket är mer än man kan säga om många andra böcker som har såpass många år på nacken.

  Åsa: det var verkligen gott, och det var en stor behållning med de olika texturerna i curryn. Ärtornas lite torra, mjöliga smak, och så den ugnsbakade butternuttens mjuka, lite trådiga kött (som kan bli nästan slemmigr ´t när den kokas på "fel" sätt).
  Jag åt inte några andra baljväxter än gula och gröna ärtor, bruna bönor och vita bönor i tomatsås unde min uppväxt. Och om det var vurry, så var de höns med ris och currysås ;). De har sannerligen gått framåt på den punkten - och barnen, de lär väl vänja sig. Koriander och raita, det vill jag ha till nbästa gång!

  Anna B: Vi har en potatisskalare från IKERA, som är helt värdelös till potatis, eftersom den skalar av för tjockt, men som i gengällld är som vore den tillverkad enkom för att skala butternut! Jag ska ändå ha ditt tips i åtanke - det sparar ju inte minst en del tid!
  Förstår att du är rädd om din hand numera...

  SvaraRadera
 5. Hej, om boken igen. Ja, den är jättebra. En kokbok jag aldrig kommer göra mig av med. Fina bilder och mycket bra variation tycker jag. Men har du koll på om den fortfarande går att köpa?

  SvaraRadera
 6. Erka Perka: Nej, den är borta :(. SÄkte på ISBN-numret och kollade.
  Den låg i travar på Indiska i åratal, kändes det som. Så, den borde finnas i vart och vartanat hem?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...