tisdag 12 januari 2010

Vardagsenkel laxgryta med
hemlagad currypasta


Jag har många svaga sidor när det kommer till matlagning. En av dem är att jag är ganska feg när det handlar om att pröva nya saker, eller att träna mig på att laga sådana typer av mat som jag inte är van vid. Så kallad asiatisk mat är nog min svagaste punkt. Då är det tur att det finns gamla husgudar att förlita sig på.
Sent i höstas gjorde jag en variant på Nigel Slaters gröna curry, med röd chili. Jag hittade inte någon medelstark, utan fick blanda mesigt svag med jättestark till något sorts mellanting, som ändå blev lite starkare än jag hade tänkt mig.
Jag använde hälften av currypastan samma kväll, och hälften frös jag in. Denna hälft kom sedan väl till pass en stressig kväll i december.

Nu drar jag mig till minnes denna obloggade måltid, helt enkelt därför att jag vill äta den på nytt. Bilderna finns tack och lov att tillgå, och jag var klok nog att i all hast anteckna ingredienserna i ett utkast. Denna laxgryta lagar jag snart igen.

Röd curry med lax
0,5 sats hemlagad currypasta
800 gram laxfile i stora kuber
0,5 purjo, strimlad
3 morötter, i stavar
0,5 lime
1 burk Kung Markatta cocosmjölk
1 dl vispgrädde (eftersom currypastan är lite stark för våra barns gomar)

Häll cocosmjölken i en gryta. Tillsätt currypastan, grädde och lime, och koka upp. Tillsätt laxbitarna, sänk temperaturen; täck sedan med morotsstavarna, och purjon överst. Lägg på locket. Låt sjuda eftervärme, så att laxen håller ihop, och morötterna och purjon inte tappar spänsten. Servera med klibbigt, vitt ris.

8 kommentarer:

 1. vi anv ofta massaman currypastan i vardagsmaten. Typ färdigköpt i nån asiatisk affär då.

  SvaraRadera
 2. Låter smarrigt. Jag gör rätt så ofta thaimat, älskar kokosmjölk och currypasta.

  SvaraRadera
 3. Elin: Färdigköpt är helt ok, men sedan jag första gången prövade att göra Nigel Slaters, för många år sedan, är jag såld på den!

  Martina: Jag ska försöka bli bätter på det. Kolla på fina bloggen "Jättegott" i min läslista, där hittar du en tjej som lagat mat i Thailand nu över jul och t o m gått en kurs för thailändsk kock!

  SvaraRadera
 4. Toppen! Samlar på mig vardagsrätter just nu. Detta kommer garanterat sonen att uppskatta!! Kram, AnnaKarin

  SvaraRadera
 5. Låter väldigt gott! Jag har aldrig provat att göra egen curry-pasta så det blir något att testa :-)

  SvaraRadera
 6. Det var länge sedan jag gjorde currypasta men nu får det bli dags igen! Lärde mig en variant i Thailand för något år sedan men skall testa din version nästa gång - upp med självförtroendet - tycker verkligen inte du verkar feg - det här var väl kanon mat på asiatisk vis!

  SvaraRadera
 7. Mitt tips är att låna en asiatisk kokbok på biblioteket-där kan man lära sig mycket.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...