söndag 17 januari 2010

Bästa chokladsåsen, någonsin


När vi vuxna ringlar kaffesirap med Disaronno amaretto över vaniljglassen, får barnen i stället njuta av denna härliga chokladsås. Jag är glad att jag inte bara höftade när jag tillagade den, utan verkligen mätte upp ingredienserna noga. Den kommer nämligen bli en klassiker i vår familj.
Om ni redan har ett eget recept på den i ert tycke perfekta chokladsåsen, så kan ni givetvis bortse från detta blogginlägg. Jag har emellertid själv aldrig tidigare smakat en så bra sås. Den är mörk, mäktig, fyllig och lite seg; med ett uns salt i, som förhöjer smaken ytterligare.

Den klassiska chokladsås jag vuxit upp med är den gamla
1 + 1 + 1 , det vill säga 1 deciliter vardera av vatten, socker och kakao. Det är inget fel på den, men den här är helt klart ett strå vassare. Pröva själv, så får ni se!

Bästa chokladsåsen
2 dl mjölk
1 dl råsocker
1 dl kakao
en nypa flingsalt
1 msk ljus sirap
100 gram 70% choklad

Värm upp mjölken tills den är nära kokpunkten. Vispa ned råsocker, kakao, flingsalt och sirap, så att allt blandas och löser sig. Värm på blandningen, så att den börjar småkoka. Tag den då från plattan, låt den svalna något, och blanda sedan ned chokladen så att den smälter.

7 kommentarer:

 1. Åhå. Det låter verkligen gott. Ska provas å det snaraste! Kanske man skulle ha petits choux under? :-)

  SvaraRadera
 2. pyttsa i en espresso med så är du i himmlen!

  SvaraRadera
 3. Det låter som du fixat en kombi av sås/kräm - mycket roligare än en klassisk kakaosås. Måste jag prova å det snaraste. /Lotta

  SvaraRadera
 4. Oj, sorry, ett skrivfel och det blev HELT fel adress ovan.

  Det låter som du fixat en kombi av sås/kräm - mycket roligare än en klassisk kakaosås. Måste jag prova å det snaraste. /Lotta

  SvaraRadera
 5. Men, blir den verkligen sådär tjock av mjölk? jag har fått för mig att det är grädde man kör i, men det kanske är en irrgång alldeles fullständigt?

  SvaraRadera
 6. Jenny: Jag tror såsen passar jättebra till petit choux. det har jag för övrigt inte ätit på åratal. Tack för påminnelsen!
  Minns inte om alla era barn smakade på såsen, men det var den de fick när ni var hos oss.

  Niklas: Vilket tips! Det ska jag helt klart pröva.

  Lotta: Precis, det blir en sorts kräm-sås! Jag gillar den gamla kakao-såsen när det kniper, men det här känns mer värdigt till hemlagad glass.

  Mikaela: Det räcker med mjölk. Tänk bara, hus tjock en vanlig kakaosås blir! Fast det är säkert jättegott med grödde. Det bör prövas!

  SvaraRadera
 7. Hemmagjord chokladsås och kolasås är ju så gott! Din måste testas :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...