tisdag 19 januari 2010

Vad köket hade att erbjuda


Jag kompletterar gårdagens mastodontlånga inlägg med att i kväll leverera ett lite kortare och snärtigare. Dagen har tillbringats innanför hemmets fyra väggar. Jag har ägnat mig åt det som allmänt kallas för att vabba. Detta vabbande har inneburit att jag inte varit ens i närheten av att kunna komplettera innehållet i kyl, frys och skafferi. En utmaning, så god som någon. Begränsningarna till trots ville jag givetvis att vi skulle få en god middag.
Efter lite rotande i skåp och lådor och lite tankeverksamhet, insåg jag ganska snart att det fick bli något nötfärsbaserat. Men, vad?

Det blev något jag inte lagat på mycket länge, närmare bestämt inte sedan oktober 2008 . Min morbrors piroger; eller snarare hans pirogdeg. Fyllningen blev någon sorts chili på nötfärs, med rökt sidfläsk och svarta bönor.
Piroger är fantastisk mat. Varför lagar jag inte det oftare? Kom även att tänka på de jag förra veckan såg hos Gitto; de verkar så goda. Kanske prövar jag någon variant av dem nästa gång.

Tisdagspiroger
Min morbrors R's pirogdeg (dubbel sats)
30 gr jäst
150 gr smält smör
3 dl gammaldags mjölk
1 tsk salt
2 ägg
drygt 700 gram vetemjöl (cirka 12 dl vetemjöl)
uppvispat ägg till pensling (det fick jag strunta i i dag, på grund av äggbrist)

Smält smöret och blanda med ljummen mjölk och salt. Lös jästen i blandningen. Rör ned äggen. Arbeta sedan ned mjölet, gärna med degkrokar. Degen blir ganska kompakt, med ändå smidig och bildar en boll i degbunken. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Dagens fyllning
en skvätt olivolja
150 gram rökt sidfläsk, tärnat
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
600 gram nötfärs
0,5 tsk chipotle chili
1 tsk pasilla chili
1 tsk mald kanel
1 tsk mald spiskummin
salt, svartpeppar
1 burk svarta bönor, avrunna och sköljda

Hetta upp oljan i en gjutjärnsstekpanna. Stek lök och sidfläsk på medelvärme i ett par minuter. Tillsätt vitlöken; pasa den så att den inte bränns, det kan gå fort. Lägg färsen i stekpanna, öka på värmen, och finfördela färsen med en gaffel. Tillsätt sedan chili, kanel och spiskummin och låt dem steka med en stund. Häll därefter över tomatkonserv, salt, svartpeppar och en skvätt råsocker.Blanda väl, och låt alltsamman koka ihop i uppemot tio minuter. Tag sedan stekpanna från plattan, och låt fyllningen svalna en stund.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela sedan degen i ett trettiotal delar. Forma delarna till bollar, och kavla ut dem till rundlar; inte alltför tunnt, då finns risken att fyllningen spränger sig ut. Lägg en klick fyllning på varje rundel. Lägg dem sedan med kanten ned, och tryck sedan om du vill med den yttre spetsen av en lätt mjölad gaffel, för att ytterligare försmuta kanterna.
Det är så lätt hänt man att fyller pirogerna för mycket; jag gjorde själv misstaget i dag på ett par stycken. Stäng dem genom att nypa ihop kanterna från mitten och utåt sidorna.
Låt pirogerna jäsa i 20 minuter på plåt, och pensla dem därefter med uppvispat ägg (om du har ägg, vill säga). Grädda på 200 graders ugnvärme strax under mitten av ugnen i 10-15 minuter, eller tills de fått vacker färg.

Jag serverade pirogerna med mitt skafferifynd burkmajsen, och mina kylskåpsfynd gräddfildutten och crème fraische-slatten som jag blandade med mezeyoghurt (den feta, goda, 10%-iga). Enbart gräddfil hade varit önskvärt, men denna nödblandning fungerade riktigt bra. Det fanns åtminstone öl i kylen. Alltid något att glädjas åt.

8 kommentarer:

 1. Åh, helt underbart att fylla pirogerna med din fyllning! Börjar kurra i magen nu... :)

  SvaraRadera
 2. SUPER! Jag har funderat på vad jag ska göra med köttfärsen i kylen till ikväll :)

  Nu ska jag bara se hur jag ska klara av att göra den där pirogdegen..... jag undrar om jag kan fuska och köpa ngn typ av fryst deg i affären (jag har ju hittills inte ens hittat färsk jäst efter 3 år här borta i södern)

  SvaraRadera
 3. Piroger är verkligen gott och användbart. Jag bakade en omgång för några veckor sedan för att ha till första vinterpicknicken. Tillfället har ännu inte kommit och nu bidar de goda bakverken sin tid i frysen. Man får försvara dem mot J:s ivriga letanden efter något gott...
  Eller helt enkelt baka en omgång till!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Tisdagspiroger blev fredagspiroger i vårt hem. Jag och resten av familjen tackar för god mat!
  /Malin

  SvaraRadera
 5. Sandra: Tack för fin komplimang!

  Chall: Torrjäst dungerar ju utmärkt, om man bara behandler den väl ;). Kul att kunna inspirera. Hoppas ni blev nöjda!

  Fröken Dill: Att ha piroger i f´rysen borde vara obligatoriskt1 Jag ska försöka ställa mig och göra en stor laddning någon kväll, för infrysning.

  Malin Lindner: Men, så kul! tck för att du berättar detta för mig. Vi åt själva de piroger som blev över till lunch i lördags, och de var inte alls dumma, även efter att de varit frysta!

  SvaraRadera
 6. Piroger är fantastiskt gott! Man kan ju lägga nästan vad som helst inuti.

  SvaraRadera
 7. Tack för ett jättebra recept! Körde inte riktigt efter receptet, men det var grunden för vad och sambon gjorde denna kvällen! =)

  SvaraRadera
 8. Andreas: Tack själv! Kul att kunna inspirera :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...