torsdag 14 januari 2010

Potatisgratäng med spenat och chèvre

Det här är inte några konstigheter. Att blanda bladspenat och getost i en potatisgratäng är fantastiskt gott. Därför kan jag inte riktigt förstå att vi inte gjort det på säkert sju år. Anledningen till att jag kan vara så säker är att jag vet att jag var gravid med vår äldste son senast jag åt denna variant.

Jag använder mig av fryst bladspenat, och jag tycker det fungerar mycket bra. Någon erfarenhet av att använda färskl spenat har jag inte, men jag kan tänka mig att det borde smaka utmärkt, det med. Då bör nog spenaten förvällas lätt innan den ska varvas med potatis.
Jag skalar getosten, innan jag smälter den i grädden. Det är en fix idé jag har; givetvis en smaksak.

Av någon anledning tror jag att denna gratäng skulle passa utmärkt tillsammans med rökt lax. Vi åt den emellertid med en långlagad kalvstek. Det var inte dumt, det heller.

Potatisgratäng med chèvre och bladspenat
cirka 1,5 kilo mjölig potatis
45o gram fryst bladspenat
salt, svartpeppar
smör till formen
5 dl vispgrädde
350 gram chèvre

Tina spenaten. Krama ur så mycket vätska som möjligt. Sätt ugnen på 225 grader.
Skär potatisen i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin. Smält under tiden osten i grädden i en kastrull, på medelvärme.
varva potatis och spenat; salt och peppra mellan lagren. Avsluta med ett lager potatis. Häll den varma ostgrädden över, och grädda sedan i nedre delen av ugnen i uppemot 45 minuter, eller tills gratängen har fin färg och potatisen är mjuk.
Jag hade lite för många bollar i luften vid det här tillfället, och hade min gratäng inne lite för länge sist, så glöm inte att sätta en timer; det är mitt bästa tips.

8 kommentarer:

 1. Det låter verkligen gott! Jag lägger ibland purjolök och eller svamp mellan varven i potatisgratängen också. Potatisen kan varvas med lite av varje.

  Din sk fix idé är alldeles superb! Varför ska man tugga på den skarpa kanten med uppenbart annorlunda smak än resten av den mjuka goda getosten? Jag diskuterade detta (och även "brieostskalet") med Laurent Laffont som driver butiken La Maison Francaise på Södra Larmgatan i Göteborg. Han tyckte definitivt man ska ta bort kanter som skiljer sig åt i smaken från själva osten. De är ofta så skarpa och smakrika att de tar över och man får svårt att känna ostsmaken.
  Därefter fortsätter jag ta bort kanter jag inte gillar med gott mod och rak rygg ;-)

  SvaraRadera
 2. Vilken god variant på potatisgratäng. Chèvre, helst utan kant, är toppen!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Åh, man riktigt ser hur gott det översta lagret är... Det vill jag ha på min födelsedag.

  SvaraRadera
 4. Hej! Gratängen kommer säkert bli en favorit här hemma. Jag har en fråga om er fantastiska nyårsmeny. Kommer du att lägga ut fler recept på den? Är så sugen på hummersoppan och varmrätten. Tack på förhand! Hälsningar Annika

  SvaraRadera
 5. Den här ska jag laga till någon gång-hur många personer är den för?

  SvaraRadera
 6. Åsa: Härligt att få medhåll, för jag tycker ju så klart att jag har rätt! Och nu har jag t o m en ostexpert att hänvisa till!
  Annars är jag stockkonservativ när det kommer till potatisgratäng. Jag vill ha min mammas 70-talsvariant.

  Fröken Dill: Den är ypperlig!

  Pytte: Jag skulle kunna (och vilja) äta enbart det översta lagret.

  Annika: Hoppas ni ska gilla gratängen! recepten från nyårsmenyn är ett dåligt samvete. Saken är bara den att jag inte själv lagade all, men jag ska definitivt se till att få resepten, och förr eller senare kommer de ut på bloggen, om inte anat i form av hänvisande länkar till receptsidor. Jag lovar :)!

  CrimsonAnna: Jag skulle nog säga att den är lagon till 6-8 personer, beroende på vad man har till och hur hungrig man är.

  SvaraRadera
 7. Den bästa gratäng jag ätit på länge - tack!

  SvaraRadera
 8. Anonym: Fantastiskt kul att läsa! Tack ska du ha!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...