lördag 9 januari 2010

Kycklinglevermousse med
kapris och sardeller


Det är ganska lustigt att jag gått från leverhatare till att vara näst intill besatt av kycklinglever. Visserligen har jag alltid älskat leverpastej; det var tillsammans med bacon det enda jag erkände för mig själv att jag verkligen saknade under mina förvirrade år som vegetarian, men lever, det föll mig verkligen inte i smaken.
Min förtjusning kycklinglever började i att jag snappade upp min bloggläsare Stefans tips från Carl Butler, det om att ha kycklinglever i bolognese. Sedan det första, lyckade försöket har det blivit en självklarhet för mig. Min delikata paté befäste ytterligare kycklingleverns storhet. Jag var helt enkelt helsåld.
I kväll hade vi våra goda vänner J och J med fina barn på middag, och till förrätt lagade jag denna fantastiskt goda kycklinglevermousse. Ni kan själva tänka er vilket fint betyg det var att herr J, som enligt uppgift inte är förtjust i kycklinglever, smakade på moussen och gav den godkänt.

Eftersom det var första tillagningstillfället, var jag kanske en smula omständig. Momentet då jag först steker stora bita lever, och sedan hackar dem på skärbrädan innan jag för dem tillbaka till stekpannan, kan kanske hoppas över? Det är heller inte absolut nödvändigt att grovt mixa moussen. Jag råkade helt enkelt föredra den konsistensen, just i dag. En annan gång kan det räcka fint med att servera kycklinglevern finhackad.
Coctailkapris var det perfekta tillbehöret; precis lagom syrliga kompletterade de moussen på ett strålande vis. Mina surdegsbaguetter, de är jag fortfarande så stolt över att jag nästan känner mig lite lätt generad.

Det här kan jag verkligen varmt rekommendera till alla eventuella lever-skeptiker, som kan tänkas våga pröva på att i likhet med mig bli omvända. Antar någon utmaningen?
Jag har särskilt två personer i åtanke. Få se om ni känner er träffade.

Min kycklinlevermousse
450 gram kycklinglever
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
2msk smör
2 msk olivolja
1 dl sherry
4 msk kapris,hackad
5 sardellfiléer, finhackade
1 dl vatten
svartpeppar, och eventuellt salt
1 msk Touch of Taste kycklingfond
en extra klick smör

Putsa kycklinglevern; skär bort alla senor, och eventuelt fett. Dela dem grovt. Hetta upp olivolja och smör i en gjutjärnsstekpanna, och fräs schalottelöken försiktigt på medelvärme tills den mjuknat. Vänd ned vitlöken, och låt den smälta ned helt kort.
Lägg i kycklinglevern, och höj värmen. Fräs under omrörning, och låt levern bli i stort sett genomstekt. Krydda med svartpeppar, häll över sherryn, och låt den koka in.
Tag stekpanna från plattan. Finhacka levern, och lägg sedan tillbaka den i pannan med sardeller och kapris. Fräs helt kort, häll över vatten och fond poch låt koka in nästan helt. För sedan om du vill över alltsamman till en mixer, klicka i lite extra, rumsvarmt smör, och mixa med korta stötar till en grov moussekonsistens. Smaka av, och tillsätt eventuellt salt. För över till en skål, och låt svalna.
Serverad gärna moussen på tunna skivor av surdegsbaguette; med coctailkapris till, för den som så önskar.

Till härligheten drack vi
Dopff & Irion Riesling

4 kommentarer:

 1. Det var verkligen JÄTTEGOTT! Jag tycker det var ett bra betyg att lilla E var förtjust i moussen också. Själv ser jag fram emot att plocka fram ditt inlägg när jag ska laga till min egen mousse. TACK snälla för en mycket trevlig kväll, längtar redan till nästa gång vi ses! Kramar!

  SvaraRadera
 2. Jenny: Jag tackar och bockar. Alltid lika trevligt att träffas, oavsett hos vem det ägen rum. Lilla E har god smak ;). Kram!

  SvaraRadera
 3. Annika, jag tror t o m denna förvirrade vegetarian skulle gilla den ;-) Jag älskade mammas levergryta när jag växte upp. En gång lyckades vi lura en kompis, som sa sig avsky lever, och serverade "köttgryta". Han slukade den med hull och hår och tog t o m fler portioner!

  Och du, jag fick ett par glas Dopff Brut på nyår vilket var ett riktigt gott mousserande vin. Det kanske är värt att testa det vanliga vinet nu då. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. ÅSa: Vilken komplimang, om den t o m verkar tilltalande på en vegetarian ;)! Jag har kommit på bättre tankar vad gäller lever så här på gamla da´r.
  Härligt att du fick lite champagne på nyår!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...