måndag 25 januari 2010

Även bristande inspiration kan
resultera i en goda måltid

På sistone har jag inte riktigt varit mitt sjölv, med avseende på inspiration och nya matidéer. Visst äter också vi gamla klassiker med jämna mellanrum, men jag vägrar ha ett upplägg där ett begränsat antal rätter återkommer i en evig upprepning. Några kvällar i veckan vill jag uppleva nya, eller åtminstone nygamla smaker.
När jag i onsdags stod med hela barnaskaran på ICA, och klockan var nästan fem, stod hjärnan stilla. Min autopilot rafsade till sig paprika och grädde, samt köpte torskfilé. Jag var närmast lakonisk när jag radade upp mitt byte hemma på köksbänken. Vad skulle det bli av det här, då?
Min räddning var att jag inte hade vitt matlagningsvin till hands. Jag tvingades tänka om, och tänka nytt. Varför inte spetsa den gräddiga tomatsåsen med en rejäl skvätt matlagningscognac (edit 100127: det vill säga vanlig, hederlig Eau de Vie)? Och fänkålsståndet, det som jag ratat i butiken, den smaken kunde väl få komma med i torkad form i stället?
Vet ni vad? Det blev riktigt, riktigt bra. Torskfileéerna blev perfekt pocherade. Min enda miss var att jag serverade pasta som tillbehör. Visserligen fungerade det, men jag tror att pressad potatis blir ännu godare.

Desperata mammans onsdagstorsk
cirka 800 gram torskfilé
smör
salt och vitpeppar
smör
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl matlagningscognac
1 gul paprika, strimlad och delad
1 röd paprika, strimlad och delad
0,5 msk fänkålsfrön, finstötta
1 burk Mutti coctailtomater
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form; byxa filéerne, salta och peppra på ömse sidor och lägg dem ganska trångt tillsammans i formen.
Hetta upp smör i en traktörpanna. Fräs försiktigt schalottenlök och vitlök. Tillsätt sedan paprikorna, och låt dem fräsa med i några minuter.
Häll över cognacen, och låt den delvis koka in. Häll över tomatkonserv och grädde, rör ned fänkål, och smaka av med salt och svartpeppar.
Fördela den varma såsen över torskfiléerna; täck formen med aluminiumfolie, och tillaga i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Jag tog ut min form efter 35 minuter, och tyckte då att torskfiléerna var perfekta. Tillagade, men inte det minsta kompakta, utan lite flagiga och blöta. prtöva er själva fram.

7 kommentarer:

 1. Låter gott! Ska provas! Kram :-)

  SvaraRadera
 2. Hihi, trodde att det var coctailbär, inte tomater. Måste sluta läsa såhär hastigt... ;-p

  SvaraRadera
 3. Jenny: Och det var det! När ses vi? Kram tillbaka!

  Mikaela: Det hade varit annorlunda och spännande, i varje fall. Nu blev jag av obegriplig anledning jättesugen på just sådana körsbär.

  SvaraRadera
 4. de är ju så sjukt goda, fast sådana mängder som motsvarande tomaterna där skulle nog kosta en halv förmögenhet...

  SvaraRadera
 5. Tack för bra recept! Jag gjorde som dig, men bytte torkad fänkål mot färsk och uteslöt paprika. Det blev jättegott! Det kommer jag att göra igen! Tack! /Annika

  SvaraRadera
 6. Låter gott! Var hittar man matlagningscognac? Med tanke på namnet låter det som att det borde finnas i vanliga mataffärer, eller?

  SvaraRadera
 7. Mikaela: Ja, det vore nog månadens lyx i så fall ;).

  Annika: Kul! Låter som en (full)god variant ;)! Tack for feedback, det glädjer mig!

  ÅSa: Jag har uttryckt mig slarvigt, och genast korra i receptet. När jag skriver "matlagningakonjak" menar jag vanlig Eau de Vie, billigaste tvåstjärniga cognacen som finns på Systemet. Går inte att dricka, men funkar utmärkt bra i mnat ;)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...