fredag 15 januari 2010

Kycklingfrikassé med vitt vin,
dijonsenap och dragon

Tröstmat har varit veckans genomgående tema. Det är inte detsamma som comfort food; åtminstone inte i min värld.
Jag tar mig friheten att kalla denna kycklingrätt för frikassé, i stället för rätt och slätt gryta.
Såsen blev precis så god som jag hoppats på. Det var egentligen ren snålhet som fick mig att köpa en hel kyckling, i stället för ett tråg med lårfiléer. Att stycka kycklingen och låta den småkoka i vin, vatten och kryddor gav en trevlig liten buljong, som jag sedan reducerade och använde somn såsbas.
Att blanda crème fraische och grädde ger en alldeles särskild smak, och att dijonsenap och dragon är goda vänner kan väl knappast komma som en nyhet för någon?
pröva denna goda kycklingrätt; gör latmansvarianten med kycklingfiléer och vanlig buljong, vet jag. Det är bra januarimat, helt enkelt.

Kycklingfrikassé med vitt vin,
dijonsenap och dragon

1 kyckling på cirka 1,3 kilo
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1 schalottenlök
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta

1 dl vispgrädde
1 dl crème fraische
2 msk dijonsenap
1 kruka dragon, hackad
en nypa råsocker
salt, vitpeppar
1 msk vetemjöl
en extra skvätt vin på slutet

Stycka kycklingen. Tryck ned den i en trång gryta, och häll över vin och vatten. Tillsätt schalottenlök, vitlök och lagerblad. Lägg på locket, låt koka upp, och sedan koka på medelvärme i uppemot en halvtimma.
Plocka upp kycklongbitarna ur grytan, sila av kryddorna, och reducera sedan buljongen tills det återstår cirka två deciliter. Blanda i crème fraische, grädde, senap och dragon. Salta och peppra, och tillsätt en rejäl nypa råsocker.
Sikta över en matsked vetemjöl under omrörning, och koka upp såsen. Låt den småputtra, och späöd eventuellt med en liten skvätt vin. Lägg ned kycklingdelarna, ös sås över dem, och låt alltsamman bli varmt.
Servera med ris eller pasta. Potatis kan fungera bra, det med.

7 kommentarer:

  1. Jag lagar sällan frikasseer och tror det beror på att de lätt blir lite tråkiga, utseendemässigt. Men denna låter verkligen sååå god. Dijonsenap och dragon, mums!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Helt riktigt, comfort food och bekväm mat är sannerligen två olika saker. har inge bra ord för comfort food på svenska dock, men det får man la leva med. :)

    trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Fröken Dill: Jo, det blir väldigt färglöst, men det är så gott att jag glatt står ut med det!

    Mikaela: Man får la änna göra det ;).

    SvaraRadera
  4. Mycket gott- detta blev vår fredags-middag och alla åt tills sista lilla såssnutten var slut :-)
    Måste också tacka för tipset om "dressade brysselkålen" som jag tyckte var så fantastiskt god att jag har serveratden till (nästan) samtliga bjudningar i julhelgen...tur att man har haft olika gäster hemma, familjen börjar dock lessna lite, men jag skulle lätt kunna fortsätta ett tag till :-)

    Lena C

    SvaraRadera
  5. Lena C: Så roligt! Tack för att du återkommer och berättar, sådant gör mig så glad. Jag kan bara hålla med om att den dressade brysselkålen är ljuvlig. Den har jag till och med lyckats frälsa brusselkålshatare med! Skulle kunna äta den varje dag. Vi är bara tre i familjen som uppskattar den, men då får vi ju desto mer :).

    SvaraRadera
  6. Smaskigt;))
    Jag kommer ofta in och kikar pa din blogg, jatte fin och tack for alla bra recepter;)

    SvaraRadera
  7. Hamnar alltid här när jag ska tillaga ditt fantastiska kycklingrecept. En favorit i vårt hushåll. Tack!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...