torsdag 28 januari 2010

Ett fullständigt galet onsdagsprojekt

Är man vid sina sinnens fulla bruk om man ställer sig och spontant börjar experimentera fram det perfekta receptet på torskqueneller, en snöig onsdagskväll i januari? Det kan inte jag avgöra, men det var i varje fall precis vad som hände i vårt kök i går kväll.
Katalysatorn till det hela var att jag tänkt passa på att servera pocherad torsk med äggsås till fem sjättedelar av familjen, eftersom den sjättedel som inte är så förtjust i denna rätt befann sig på lokal.
Plötsligt kändes tanken på vanlig, pocherad torskfilé, rakt upp och ned utan krusideuller, helt enkelt väldigt - tråkig. Vad skulle jag då ta mig till?
Först funderade jag på att blanda en smet och steka någon sorts fiskbiffar, men det föll på den totala bristen på inspiration vad gällde tillbehör till sådana. När jag plötsligt kom på att jag skulle göra queneller, eller helt enkelt mina egna fiskbullar, då var saken klar.

Må så vara att det blev en sen middag, men det blev rasande gott, och uppskattat av alla kring bordet. Min enda fadäs var att jag underskattade tillagningstiden på quenellerna, och därför inte varmhöll dem på ett lämpligt vis. Tack vare denna miss kan jag trots allt konstatera att de smakar utmärkt även när de är avsvalnade.
Detta känns som ett perfekt exempel på husmanskost med en twist. Jag älskar fisk, och jag har faktiskt alltid varit förtjust i fiskbullar. Men, sådana här lyxiga fiskbullar har jag aldrig tidigare smakat.

Queneler på torskfilé, serverade
med äggsås (cirka 24 stycken)

1 schalottenlök, finhackad
2 msk citronsaft
1 ägg
1 dl vispgrädde
cirka 700 gram torskfilé
salt och vitpeppar

Mixa schalottenlök, citronsaft, ägg och grädde. Byxa filéerna, tärna dem, och krydda över dem på känn med salt och vitpeppar. Jag kan inte ge några andra instruktioner; det är så jag själv gör. Tillsätt sedan torsken i mixern, lite i taget. Mixa med korta stötar;, det ska inte bli för smetigt. Det är inte hela världen om någon lite större bit fisk slinker med.
Helst skulle jag givetvis ha malt fiskfärs, men förutsättningarna saknas.
Koka sedan upp saltat vatten i en traktörpanna eller kanske ännu hellre en rymlig kastrull. Forma queneller av smeten med hjälp av två matskedar. Pochera quenellerna; jag tog inte fler än sex åt gången. För över dem till någon form av varmt kärl när de är klara. Täck åtminstone över dem. det är mer än jag gjorde, kan jag ärligt säga.

Äggsås
2 åttaminutersägg, hackade
3 msk smör
2 matskedar vetemjöl
4 dl gammaldags mjölk
1 dl vispgrädde
0,5 fiskbuljongtärning, smulad
salt, vitpeppar
någon matsked av spadet från quenell-pocheringen

(Åttaminutersäggen är mitt standardsätt att koka ägg: koka upp vatten, släpp försiktigt ned äggen i det kokande vattnet med hjälp av en sked; sätt timern på åtta minuter. När timern ringer, häll då av vattnet, och fyll kastrullen med kallt vatten.)
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och en aning av mjölken, blanda till en jämn smet, och späd med resterande mjölk och grädde. Rör ned fiskbuljongtärningen. Koka upp, och låt småkoka någon minut under omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar.
Rör ned de hackade äggen. Tillsätt några matskedar av spadet som quenellerna pocherats i. Servea med pressad potatis, och exempelvis smörslungade haricots verts. Drick öl till.


6 kommentarer:

 1. Låter verkligen som dina sinnen är där de skall vara! Härlig onsdagsmiddag. Med kvarn blir det ännu lättare ;)

  SvaraRadera
 2. Kom inspirationen från masterchef kansek, de gjorde nåt liknande härom avsnittet som såg grymt ut!

  SvaraRadera
 3. Silver: Jag hoppas jag är vid sunda vätskor. Längtar efter en kvarn; har abara inet fått fngrarna ur ännu!

  Mikaela: Jag måste erkänna att jag faktiskt inte vet vad Masterchef är? Jag har tyvärr inte så mycket tid att se på TV; ärligt menat faktiskt, för det fiunns många bra program, såväl som mycket ren skit.

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag sugen på queneller! För några år sedan var jag på konferens på en kursgård och åt jag saftiga, finessiga queneller som dessutom låg i en ljuvlig champagnesås.
  Hur gott som helst!
  Minns Dillen

  SvaraRadera
 5. Haha, vi har samma mixer, vad lustigt! Men queneller är så, så gott! Prova att göra kycklingqueneller med fänkål, salvia och vitlök, riktigt gott i en tomatsoppa.

  SvaraRadera
 6. Kristin: Den gamla trotjänaren. Den har gått ett par varv!
  DIna queneller låter jättegoda. Jag har "bara" gjort kycklingfrikadeller. Vad är egentligen skillnaden, tro?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...