onsdag 13 januari 2010

Tröstmat - pocherad lax med
gräddstuvad bladspenat


Igår ville jag ha tröstmat, efter en jobbig dag. Vi håller på och bråkar med hantverkare, och jag hade haft en dag då jag kännt av stressmage och inte alls kunnat fokusera ordentligt på jobbet.
I fiskdisken på lokala ICA fanns egentligen inget som väckte några idéer hos mig, och jag var ärligt talat inte så entusiastisk över att släpa hem en bit laxfilé. Jag beslutade mig i varje fall att pochera den, för omväxlings skull. Genom att pressa ned ordentligt med citronsaft, neutraliseras den ibland lite väl tranaktigt feta smaken hos den goda, om än något uttjatade fisken.

Spenat är en av mina absoluta favoritgrönsaker, och jag är väldigt förtjust i den frysta bladspenaten. Den håller i mitt tycke hög kvalitet. I går tinade jag den i micron, pressade ut det mesta av den i mitt tycke överflödiga vätskan, och röde sedan ned den i en riktigt gräddig stuvning. Som avslutning rörde jag ned pressad citron även i spenatstuvningen. Det höjer denna anspråkslösa grönsaksanrättning till ett fantastiskt välsmakande tillbehör. Det smakar nämligen inte citron; i stället händer något som gör att spenaten smakar mer spenat.

Om jag blev tröstad av maten? Jo, riktigt bra, faktiskt. Till de bladspenat-skeptiska barnen slängde jag snabbt ihop en liten klassisk fisksås, en béchamel med citron och fiskbuljong (ungefär som den här, fast utan vinet och dillen denna gång).
Det vara bara bra att vi vuxna fick ha vår goda spenat för oss själva. Jag hade ingen lust att dela med mig.

Pocherad lax
800 gram laxfilé
1/3 pressad citron
salt och vitpepparkorn

Skölj laxfilén, och placera den i en traktörpanna. Pressa i citronsaft, och häll i vatten så att det precis täcker fisken. Salta, och släng i ett gäng vitpepparkorn. Lägg på locket, koka upp vattnet, men passa så att det bara sjuder. Vår filé fick sjuda försiktigt i omkring tjgo minuter.

Gräddstuvad bladspenat med en skvätt citron
450 gram fryst bladspenat
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl gammaldags mjölk
1 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
2 msk citronsaft

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet, och en deciliter av mjölken. Vispa tiull en jämn smet, och späd sedan med resterande mjölk samt grädden. Koka upp under omrörning, och låt småkoka några minuter.
Krydda med salt och vitpeppar. Rör ned bladspenaten. Pressa ned citronsaften, och blanda väl

Servera med pressad potatis.

3 kommentarer:

  1. Spenat är också en av mina favoritgrönsaker, helt klart!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Mikaela: Jag har älskat stuvad spenat i hela mitt liv. Spenat i alla dess former. Jag äter så mycket spenat och lever numer att jag borde vara smått magnetisk ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...