måndag 26 november 2012

Finalen i Tapas-SM

Det har varit väldigt mycket Tapas-SM här på Smaskens i november, och några av er har undrat vad som stått på. I detta inledande inlägg redogjorde jag för hur jag och Karoline Nordefors på Vardag med Nordefors, Camilla Gruell på Salt & Peppar och Frederik Zäll på Lyxlagat sitter i juryn som korar vinnaren av Tapas-Sm 2012.

Under fyra veckors tid har vi provlagat och provsmakat sammanlagt tolv olika tapas, av minst sagt varierande karaktär och smak. Vissa har känts klockrena, andra har känts mer tveksamma. Personligen sörjer jag att min absoluta favorit under dessa veckor, den fantastiska kalvlevern, inte vann sin veckofinal.

Samtliga dessa tapas har provsmakats tillsammans med Ramón Bilbao Tempranillo.

De fyra rätter som nu tävlar mot varandra är följande (med länkar till de ursprungliga blogginläggen):

Första veckofinalen: Kantarell- och ostfyllda ugnsrostade paprikor av Martina Kock

Min bedömning: Detta är riktigt fina smaker. Den rostade paprikan harmoniserar perfekt med getosten, och de schalotten- och vitlöksstekta kantarellerna gör sig bra som smakkamrat. Jag saknar dock kontraster i konsistens. Det blir väldigt mjukt, alltsamman. Detta bidrag passar rent smakmässigt emellertid som hand i handske till Ramon Bilbao. Riktigt gott.

Andra veckofinalisten: El "Ren" Machio av Nicky Richards

Min bedömning: Det smakade verkligen väldigt gott. Mustigt och fyligt, med avokadoyoghurten och de friterade vetetortillastrimplorna som accenter. Jag tog mig friheten att korrigera mängden vitlök och limesaft i avokadoyoghurten, baserat på mina egna erfarenheter. Med de mängder som står i receptet ovan hade denna röra varit outsägligt syrlig och med en etterstarkt dominerande smak av vitlök (tro mig). Detta bidrag passade bra med Ramón Bilbao.

Tredje veckofinalisten: Pestosnurror av Malin Junghard

Min bedömning: Detta är säkert ett mycket trevligt inslag på ett buffébord, men kändes ärligt talat inte som en tapasrätt. Jag är glad att jag minskade ned mängden olja i peston, annars hade fyllningen sannolikt runnit ur snurrorna. Vitpeppar är inte en krydda jag uppskattar i ett sådant här smaksammanhang, så den fick stryka på foten. Jag valde också grundat på mina erfarenheter av bakning att minska ned mängden mjöl i degen.

Fjärde veckofinalisten: Norrlands sting av Bernt och Johan Järnepalm

Min bedömning: Inte helt lätt att tolka receptet, men på bilden ser ni hur mina smördegspuffar med Västerbottensost och soltorkade tomater såg ut. Jag är nog aningen fundersam kring smördegens roll i det spanska köket, men det går inte att förneka att denna rätt med sin lagrade ost och fungerar till Ramón Bilbao Tempranillo. Jag valde att avstå från att strö på hackad salladslök då jag inte fick tag på denna ingrediens.

Nu ska vi fyra bloggare i bloggjuryn betygsätta dessa tapas. Därefter kommer en vinnare koras. Personen vars tapas vinner Tapas-SM belönas med en resa till Rioja. Jag återkommer givetvis så snart jag fått veta vem som är den lyckliga vinnaren.

1 kommentar:

  1. Jag grämer mig att jag missade att skicka in mitt bidrag!! Det är ju så kul att tävla och jag hade velat se när ni kaffekokarlagade tapas. ;)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...