
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1,5 tsk malen spiskummin
1 vitlöksklyfta, riven
0,5 msk färsk ingefära, riven
500 gram nötfärs
1,5 tsk salt
3 msk smör
1 dl vatten
2 dl grädde
1 st kanelstångv 1 krm cayennepeppar
0,5 tsk koriander, malen
0,5 tsk gurkmeja
salt och nymalen svartpeppar
1 kruka koriander
(rörsocker strö efter smak)
0,5 dl rostade cocosflingor (flagad mandel i originalreceptet) 1. Blanda ströbröd, mjölk och kryddor i en bunke. Låt blandningen svälla några minuter. 2. Tillsätt nötfärs och salt och blanda med händerna till en smidig smet. 3. Forma färsblandningen till generösa köttbullar. Hetta upp smör i en vid emaljerad gjutjärnsgryta eller traktörpanna. Stek köttbullarna cirka 5 minuter.
4. Häll i vatten, grädde, kanelstång, cayenne, koriander och gurkmeja i stekpannan. Låt alltsamman småkoka i tio minuter. Smaka av med aalt och svartpeppar (och eventuellt en nypa rörsocker strö).
5. Strö över någon matsked av de rostade cocosflingorna och lite av koriandern innan serveringen, och låt sedan var och en ta för sig mer efter tycke och smak.
6. basmatiris är givetvis det självklara tillbehöret.
Ha, jag köpte faktiskt den på ett infall i förrgår. Jag brukar sällan köpa kokböcker så spontant, så det var ett bra betyg. Vi har inte hunnit laga något än, men det verkar mycket lovande. Lamm Korma har jag kollat lite extra på.
SvaraRaderaKöttbullar är ju så gott:)
SvaraRadera