söndag 18 november 2012

Finalisterna i Tapas SM v 4

Det har blivit dags för de sista veckofinalisterna i Tapas-SM. Fjärde veckan bjöd på smaker som för mig inte kändes helt självklara i tapas-sammanhang, och vissa tillagningsbeskrivningarna var något ofullständiga.

Detta till trots gjorde jag givetvis mitt yttersta för att på bästa sätt låta rätterna visa vad de går för, och för att göra dem rättvisa. Var och en har sin charm, men i denna tävling handlar det i slutändan inte endast om vilken rätt som smakar bäst, utan vilken som smakar bäst tillsammans med Ramón Bilbao Tempranillo.

Den rätt som vinner denna den fjärde och sista veckofinalen ska tävla mot de tidigare tre veckovinnarna om vilken rätt som passar bäst till vinet. Skaparen av den segrande rätten vinner, som ni kanske läst, en vecks vistelse i Rioja i Spanien, inklusive ett besök på vingården Ramón Bilbao.

Den första rätten i fjärde veckofinalen är Norrlands Sting av Bernt och Johan Järnepalm
Tillagningsbeskrivningen var inte korrekturläst, varför jag vill betona att jag återger beskrivningen i originalskick. Detta gäller såväl stavfel som oklara syftningar och icke angivna ingrediensmängder.

Köp ett pkt frysta mördegsplattor. Dela dem i fyra lika stora delar och platta ut dem en aning. Salta med havssalt,grovmald svartpeppar och muskot på halva plattan, lägg en rejäl skiva Västerbottensost på kryddorna. En bit soltorkad tomat ovanpå osten och vik över den andra halvan och tryck ihop lite lätt. Vispa etdegrutorna med det uppvispade gget och strö på den finhat ägg och finhacka, riktigt finhacka en bit salladslök. Pensla på det vispade ägget och strö över den finhackade salladslöket. In i mitten av ugnen på en plåt i 200 grader. Passa dem noga och tag ut dem när de börjar få fin gyllene färg.

Min bedömning: Inte helt lätt att tolka receptet, men på bilden ser ni hur mina smördegspuffar med Västerbottensost och soltorkade tomater såg ut. Jag är nog aningen fundersam kring smördegens roll i det spanska köket, men det går inte att förneka att denna rätt med sin lagrade ost och fungerar till Ramón Bilbao Tempranillo. Jag valde att avstå från att strö på hackad salladslök då jag inte fick tag på denna ingrediens.

Den andra rätten i fjärde veckofinalen är Rårakstappas (originalstavnig) av Ann-Kristin Hansson
Även denna rätt hade en ingredienslista som var öppen för tolkningar när det gällde mängder och antal. skala och riv potatis och gul lök krydda med timjan och svartpeppar,salt blanda med riven ost och blanda ner ett vispat ägg och 1 dl keso stek i plättejärn,, lägg över knapperstekt bacon ,, bonapetit

Min bedömning: Rårakor är jättegott, men detta passade smakmässigt inte alls ihop med Ramón Bilbao Tempranillo. Till rårakor vill jag ha lingonsylt, och dricka jag öl, eller möjligtvis mjölk.

Tredje och sista rätten är Kalkon tapas (originalstavnig) av Kristina Richards.
Receptet lyder som följer:
alkon tapas Av: Kristina RichardsKalkonbröst med körsbärswasabi 8-10 portioner Tillagningstid: 30 min +30-50 min i ugnen 700 g kalkonbröst 2 tsk salt 2 krm svartpeppar, nymalen Körsbärswasabi: ½ dl strösocker 1 ½ dl Ramon Bilbao Tempranillo rött vin ½ dl rött portvin ¼ liter hela urkärnade körsbär ¼ tsk pepparrot, finriven, eller wasabipasta Körsbärswasabin Smält sockret i en kastrull. Tilsätt rödvin, portvin och körsbär och låt koka tills lagen börjar tjockna. Smaksätt med pepparrot. Kalkonen Sätt ugnen på 125 grader. Salta og peppra kalkonbrösten och bryn dem i stekpanna tills de fått gyllene färg. Lägg köttet på en plåt och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Ta ut köttet och låt det vila 15 min i aluminiumfolie. Skär kalkonbrösten i ½ cm tunna skivor. Servering Lägg upp skivorna i portioner på fat och häll på lite körsbärswasabi på varje portion. Servera resten av körsbärswasabin i en skål på serveringsfatet.

Min bedömning: Körsbärskompotten var riktigt god, men kalkonbröst är nog något av det tråkigaste kött jag känner till. Det smakar nästan ingenting, trots kryddning, bryning och varsam tillagning i ugn. Saftig, men menlöst, och kompotten var sin goda smak till trots ingen bra kombination med Ramón Bilbao Tempranillo.

Under nästa vecka avslöjas vinnaren i den fjärde veckofinalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...