söndag 4 november 2012

Tapas-SM veckofinalister vecka 2


Ja, ni som följer mina äventyr som matbloggare i form av Facebook-gruppen Smaskens.nu, ni vet vad jag ägnat mig åt sedan i torsdags. Att mitt i höstlovet och i Chark-SM klämma in provlagninga av ambitiösa tapas, det var något av en utmaning. Låt mig säga som så - jag var mycket glad över att jag befann mig just i Göteborg, och hade tillgång till mina föräldrars kök. Jag hade dessutom förmånen att ha tillgång till mina föräldrars smaklökar, då jag provlagade och serverade rätterna även till dem.

Med dessa inledande ord går jag vidare till att beskriva de tre veckofinalisterna i Tapas-SM's andra vecka.

Första bidraget denna vecka är El "Ren" Machio av Nicky Richards.
Receptet lyder som följer:

650 g Renkött
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
3 Röda thai chilli
Lite salt
2 dl rött Ramón Bilbao
3 dl köttbuljong
2 dl svarta bönor, kokta
salt och malen svartpeppar

Avokadoyoghurt:
2 avokador
3 msk matlagningsyoghurt
3 vitlöksklyfta 0,5 vitlöksklyfta, riven
saft av 1 lime 0,5 lime
grön tabasco
salt

2 vetetortilla, finstrimlad
2 dl olja till fritering
salt

Gör så här Skär köttet i sju lika stora bitar. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatpuré och hackad chili. Lägg köttet på löken. Salta, häll på vin och buljong. Sjud under lock tills köttet är mört, cirka 1 timme. Späd eventuellt med lite vatten under tillagningen.
Lyft upp köttet och plocka det i mindre bitar. Värm lökröran igen och krydda med salt och peppar. Vänd ned bönor och kött och låt allt bli genomvarmt.
Avokadoyoghurt:
Dela avokadorna, gröp ut innanmätet och mosa. Rör ner yoghurt. Tillsätt vitlök och limesaft. Krydda med tabasco och salt.
Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg försiktigt ned tortillan i oljan och fritera gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt och servera med mjuk tortilla.

Vår bedömning. Det smakade verkligen väldigt gott. Mustigt och fyligt, med avokadoyoghurten och de friterade vetetortillastrimplorna som accenter. Jag tog mig friheten att korrigera mängden vitlök och limesaft i avokadoyoghurten, baserat på mina egna erfarenheter. Med de mängder som står i receptet ovan hade denna röra varit outsägligt syrlig och med en etterstarkt dominerande smak av vitlök (tro mig).
Detta bidrag passade riktigt bra med Ramón Bilbao.

Jag dessutom vara ärlig nog att våga ställa frågan - vad är en tapas? Är det ett långkok som tar ett par timmar att färdigställa, eller är det inte snarare en lätt smårätt?

 

Bidrag nummer två är Nudelräkor med Salmorejo av Lotta Persson. Receptet lyder som följer Koka äggnudlar enligt anvisningen på förpackningen. Trä stora råa räkor på ett grillspett av trä. Vira in räkan i de kokta nudlarna och fritera i rapsolja. Servera dessa "Nudelräkor" till ett litet glas med Salmorejo. Doppa och njut! Recept på Salmorejo: 4 tomater 1 vitlöksklyfta gårdagens bröd (vitt) förtydligande: tre rejäla skivor lantbröd
en god olivolja
sherryvinäger
salt

Dela tomaterna i bitar. Tillsätt vitlök. Blötlägg brödet och lägg i tillsammans med tomaterna. Häll i en skvätt Sherryvinäger och saltMixa i ett par minuter och tillsätt oljan under tiden i en tunnstråle. 

Vår bedömning: Detta smakade mycket bra. Vår enda invändning är att salmorejon hade vunnit på ett djup i smaken, exempelvis i form av någon mild chili, som hade höjt denna oerhört goda sås ytterligare ett snäpp. Räkorna var läckra och smakade mycket bra i sällskap med såsen. Denna rätt passade förvånadsvärt bra ihop med Ramón Bilbao.

Bidrag nummer tre är sannolikt det som får flest att höja på ögonbrynen. Råvaran kalvlever väcker olika reaktioner bedoende på vem man talar med. Reaktionerna är nog ganska binära - antingen uppskattar man lever, eller så avskyr man den. Själv har jag först i vuxen ålder lärt mig uppskatta kalvlever. Min mamma älskar kalvlever, medan min pappa förhåller sig mer skeptisk.
Receptet lyder som följer:

Tapas på kalvlever med oregano, citron och chili av Birgitta Höglund

200 gr kalvlever
0,5 citron
1 msk oregano
1 tsk chiliflingor
flingsalt
smör och kallpressad olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften. Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av. Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.
Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.
Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över. 

Vår bedömning: Detta var fantastiskt gott. En riktig kulinarisk upplevelse. Kalvleverns smak och dess väl avvägda kryddning harmoniserade fantastiskt fint med Ramón Bilbao. Detta är en rätt jag spontant känner att jag kommer laga igen.

Vinnaren av Tapas-SM andra veckofinal avslöjas i morgon måndag 5 november.

De gärna del av de andra bloggjurymedlemmarnas utvädreringar:
Karoline Nordefors på Vardag med Nordefors
Camilla Gruell på Salt & Peppar
Frederik Zäll på Lyxlagat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...