fredag 30 november 2012

Från jord till bord i Jönköping
- andra semifinalen i Årets kock

Den rasande snygga bilden har jag fått låna av
bästa Madeleine Landley på Landleys Kök

Tisdagen den 20 november ägde andra semifinalen i Årets Kock rum. Platsen var Jönköping, närmare bestämt den gigantiska Elmia-mässan. Skillnaden mellan denna andra semifinal och den första i Uppsala var större än jag hade kunnat ana. Redan vid infarten till Jönköping gjordes reklam för tävlingen, och väl på plats kunde jag konstatera att allmänheten lystrat till inbjudan då det enligt min ringa uppskattning dök upp minst lika många nyfikna Jönköpingsbor som matnördar och tillresta personer.

Ännu en bild från Landleys Kök

En av höjdpunkterna var för övrigt när Årets Kock Kas Lindberg tillredde råbiff tillsammans med en lokal bonde. Att lyssna på dessa båda herrars samspel var en ren fröjd.

Det fina med Årets Kock är att det vid de olika semifinalerna finns så mycket att se, smaka på och upptäcka. Den dignande matmässan som dukats upp på Elmia gjorde att även den besökare som var måttligt intresserad av själva eventet Årets Kock (och tro mig, sådana fanns det ett antal) lätt kunde fylla ett par timmar med fantastiska lokala matupplevelser.

Utställarna täckte in hela kostcirkel, ja, fågel, fisk och mittemellan räcker inte för att beskriva allt som bjöds. Det var både vackert och gott. Det enda som är tråkigt med sådana här fantastiska matmarknader (och då menar jag tråkigt enbart utifrån mitt eget, Stockholmcentrerade perspektiv), det är att de godsaker man smakar på inte alltid finns att köpa där man själv bor.

Å andra sidan är det ju det som är själva tjusningen. Vi vill ju åt det närodlade, det närproducerade och de lokala smakernas variation. Man kan inte både ha kakan och äta den - tyvärr.

Bilden är från Mormor Magdas hemsida

Det finns emellertid undantag. Ett sådant är Mormor Magdas därproducerade glass. Det är ofrånkomligen så att när en producents produkter blir tillräckligt efterfrågade, då hamnar de hos återförsäljare i Stockholm. Detsamma gäller Brostorps ostar. Brostorps ostkaka fick jag för övrigt nöjet att smaka på en middag med LRF Jönköping på kvällen efter semifinalen. Den var riktigt fin.

En producent vars produkter inte ännu inte finns att få tag på i Stockholm är Rudenstams. (De har en hemsida på gång.) Jag besökte deras gårdsbutik i sällskap av min vän och bloggarkollega Karoline Nordefors, som är Electrolux officiella bloggare för Årets Kock.

Sommartid är Karoline mer eller mindre stamkund hos Rudenstams sommartid, och jag kan instämma hennes lovsånger rörande detta ställe, för produkterna är fantastiska. Det jag smakade på under semifinalen var otroligt gott. Jag återkommer med ett separat blogginlägg dedikerat till denna gårdsbutik; så fin var den.

Till lunchen serverades Rudenstams ofilrerade äppelmust, en smakupevelse utöver det vanliga. Lunchen på semifinalen i Jönköping var för övrigt komponerad av lokalproducerade råvaror.

Så här löd beskrivningen av tallrikens innehåll:

Speltsallad med rostade rotsaker
Sjöarps rökta regnbåge
Senapssås
Rökt älgkorv från EM-Vilt
Paj med svartrökt bacon från Hugos och rårörda lingon
Surdegsbaguette från Chokladverkstan
Brostorps stora blå (delikatessost)
Äppelsallad från Rudu
Tomat från Söderlinds i Habo

det som mest föll mig i smaken var den fantastiska lilla pajen med Hugos charks svartrökta bacon, den aromatiska Bropsorps stora blå samt den mjälla, rökta regnbågen.

Det är ingen underdrift att beskriva matmarknaden i Jönköping som en orgie i lokalproducerat. Jag kan inte nämna alla producenter som deltog, men det var en upplevelse som fick mig att önska att jag hade större möjlighet att på regelbunden basis besöka gårdsbutiker och lokala livsmedelsproducenter. Med andra ord - en upplevelse som helt klart gav mersmak.

Under middagen med LRF Jönköping på kvällen kom jag i samspråk med bönder från Vetlandatrakten, som jag hade som bordskamrater. Det var väldigt spännande att se hur vi med vår helt olika bakgrund delade samma grundsyn på råvaror, och inte minst då på kött - jag har trots allt ett storstadsperskeptiv. Kanske är det inte så stor skillnad på en bonde och en matbloggare från Stockholm trots allt? Vi verkar helt klart dela samma värdegrund när det handlar om det vi odlar, förädlar och stoppar i munnen. Det kändes riktigt stort.

2 kommentarer:

  1. Åh det ser så himla trevlig,gott och spännande ut.Och den musten skulle jag gärna vilja prova.

    SvaraRadera
  2. Välkommen tillbaka Småland är stort och här finns mycket att smaka på hälsar Smålands Matlandetambassadör

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...