torsdag 8 november 2012

Hummerfiske med Västsvenska Turistrådet

Nu kanske undrar varför jag blev bjuden på Skaldjursresa i forn av hummerfiske? Västsvenska Turistrådet ligger bakom detta pris, som jag fått därför att jag tidigare i höstas hade den oerhörda äran att få motta Matbloggspriset Hall of Fame.

I lördags morse vaknade jag till ljudet av regn som strömmade ned utanför fönstret. Tanken på att tillbringa några timmar till sjöss för att vittja hummertinor tedde sig med ens inte längre lika lockande som tidigare.

Otroligt nog klarnade det upp, och när jag tillsammans med Ylva Carresjö Vitorovic/Västsvenska Turistrådet och Karoline Jönsson som skriver på Gröna Skafferiet (som vann Det stora Matbloggspriset) steg iland på Styrsö sken faktiskt solen.

Göteborgs södra skärgård är vacker oavsett årstid, men så här på senhösten är de karga, kala klipporna oerhört dramatiska- Jag njöt i fulla drag av att få andas in havsluft och känna dofterna av salt och tång.

Väl på plats på bryggan på Styrsö träffade vi Ola Tulldahl från Pensionat Styrsö Skäret, Peter Olsson från Burfiskarna (den enda KRAV-märkta kräftfiskaren på Västkusten) samt fiskaren Lennart Johansson som tog oss på hummertur.

Det var lite blåsigt och kyligt, men ändå härligt att komma ut på havet. Jag tror vi allesammans uppskattade upplevelsen lika mycket, både Karoline, Ylva och jag själv. Alla tecken tydde på det. Det är fascinerande att se hur hummertinorna dras upp, och närapå overkligt att se de stora, svarta humrarna plockas ut. Kontrasten mellan det karga landskapet, det kalla vattnet och dessa bjässar till skaldjur fascinerar mig.

Hur härligt det än var att komma ut på havet, var det riktigt skönt att få gå i öand på Styrsö igen och få värma sig vid brasan och njuta av en god lunch på Pensionat Styrsö Skäret. V fick dillkött på Styrsölamm och till detta drack vi Drygges "Brandmästare Andréns törstsläckare". Ett riktigt gott öl, som jag ska försöka hitta här i Stockholm.

Humrarna skulle givetvis tillredas, och det utfördes av Jerker Albrechtsson, köksmästare på Pensionat Styrsö Skäret.

Jerker hade gjort en lag med porter, dillfrön, fänkålsfrän, fänkålsvippor samt kummin. Han berättade att han har mindre mängder socker och salt i sin lag än vad som är gängse. Jag kan lova att humrarna och havskräftorna smakade fantastiskt bra, och är mer än benägen att pröva Jerkers kryddning i framtiden.

Bilden gör verkligen inte humrarna rättvisa. De var gigantiska, i synnerhet den främre av dem.

Den fantastiska middagen inleddes med havskräftor som serverades med majonnärs, aioli och nobisdressing. Till detta drack vi Chablis, Domaine Garnier & Fils (Jacobsson & Söderström).

Varmrätten bestod av rödtungafilé med hummer, blomkål, pumpapuré samt rödvinssås på fiskfond. Den utvalda drycken var Rias Baixas, La Cana Albariño 2009 100% Albariño (Vinovativa).

Bilden gör verkligen inte desserten rättvisa - vi fick inte möjlighhet att fota den i köket. Rasande god var den i varje fall, chokladtryffelkakan med maräng, svarta vinbär och lakrits. Till desserten drack vi Loire, Château Pierre-Bise, Claude Papin 100% Chenin Blanc (Mats Hoff).

Efter denna härliga dag och fantastiska middag tog jag farväl av Ylva och Karoline, då jag tråkigt nog inte hade möjlighet att övernatta på Pensionat Styrsö Skäret. Jag kommer gärna tillbaka, och rekommenderar ett besök till alla som har vägarna förbi - ja, faktum är att Styrsö är värt en omväg, för den delen.

3 kommentarer:

 1. Iakttagelse/Fråga.
  Bara ena kraftigare klon säkrad med gummiband.
  Den andra inte "farlig" för fiskhandlaren/kocken?

  SvaraRadera
 2. Örjan: Vilken bra fråga! Själva hade jag inte ens noterat detta. Undrar verkligen vad det kan bero på?

  SvaraRadera
 3. Är det inte öl från Dugges du menar? Vad kul att få va med och fiska hummer!!
  Kram AnnaKarin

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...