onsdag 21 november 2012

Från jord till bord i Uppsala
- första semifinalen i Årets Kock

Tiden går väldigt fort just nu. Det ena evenemanget avlöser det andra. Det är bara en dryg vecka sedan den första semifinalen i Årets Kock i Uppsala. Knappt hann jag smälta denna upplevelse, innan det var dags att bege sig ned till Jönköping och den andra semifinalen.

Jag kom tillbaka till Stockholm tidigt i eftermiddags, och känner nu att jag vill samla mina tankar och dela med mig av några glimtar från dessa fullspäckade dagar. Givetvis känns det logiskt att börja med att återge min dag i Uppsala Konsert och Kongress, där första semifinalen gick av stapel tisdagen den 14 november.

Lokalen var inte så stor, men den fylldes snabbt av besökare. Bland utställarna fanns utöver de självklara stora aktörerna i form av sponsorer ett antal lokala producenter av bland annat äppelmust, ostar och diverse mejeriprodukter. Det var inte några stora montrar eller rikligt utbud, men trevlig provsmakning och sympatiska producenter.

Min bloggkollega kring Årets Kock Husmor Lisa hade gått samman med Lundkovallkött och skapat en liten läcker hamburgare med ost från Lövsta Gårdsmejeri.

Smörälskare som jag är njöt jag i fulla drag av att få smaka på Lövsta Gårdsmejeris hemkärnade smör på grädde från Jerseykor. Något så vansinnigt gott i smörväg var det längesedan jag smakade.

Värmdö Musteri bjöd på provsmakning av must på Discovery-äpplen. Det är så roligt att äppelmusten kommit på bred front de senaste åren, och väldigt spännande när man som i det är fallet gör must på endast en sorts äpple. Det kommer väl inte som en överraskning att musten verkligen hade en utpräglad smak av just det äpple den pressats ur. Riktigt läckert.

På grund av att lokalen var såpass liten kändes evenemanget ganska intimt. Somliga besökare var branchfolk som stannade hela dagen, andra var lokala Uppsalabor som passade på att titta in för att se vad som gick av stapeln. Många unga kockelever fanns i lokalen; jag hörde hur de beundrande kommenterade semifinalisternas aktiviteter i köket, när jag själv stod och bevakade hur rätterna växte fram.

Det blir en väldigt speciell stämning, som jag inte kan beskriva på annat sätt än att den får mig att anta att det är något liknande de känner som är intreserade av sport och följer en match. Spänningen var stor när vi stod framför scenen och väntade på att få höra vem som vunnit semifinalen och fått direktbiljett till finalen i Globen 8 februari nästa år.

Vad är egentligen en semifinal i Årets Kock? Det är en intensiv, rolig, utmattande dag full av mat, intryck, möten, spänning och glädje. En matupplevelse på många plan. Det enda som fattas är att få smaka på semifinalisternas rätter. Det hade givetvis varit den slutgiltigt fulländade uppevelsen; en omöjlighet, förvisso, men nog förstår ni hur mycket det lockar?

Detta var Uppsala. Jag återkommer med Jönköping - en lika bra, men helt annorlunda upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...