söndag 28 oktober 2012

Tapas-SM första veckofinalister -
provlagning och provsmakning

Det är inte helt lätt att återskapa något efter en bild (eller utan bild) och en delvis ospecificerad ingredienslista. Sannerligen en utmaning, men jag tror jag lyckades någorlunda väl.

De tre finalisterna i första veckofinalen i Tapas-SM lyder som följer (i den ordning ni ser dem på tallriken på bilden här oven):

1. Ramonas gorgonzolapaj - Bodil Fransson

Grahamspaj med rökt skinka, champinjoner och gorgonzolaost

Min bedömning: Jag är inte någon pajälskare, så jag vinnlade mig om att lägga ned så mycket engagemang jag bara kunde under provlagningen för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för smakprovning. Detta till trots kan jag inte sticka under stol med att detta är det bidrag som tilltalade mig minst. Frasigt pajskal och krämig fyllning till trots är detta i mitt tycke inte smaker som lyfter. En ljus lager varit ett bättre dryckestillbehör än Ramon Bilbao, som jag inte smakmässigt tycker passar ihop med detta bidrag.

2. Kantarell- och ostfyllda ugnsrostade paprikor - Martina Koch
Rostade röda paprikor, getost, kantareller stekta med shalottenlök och vitlök

Min bedömning: Detta är riktigt fina smaker. Den rostade paprikan harmoniserar perfekt med getosten, och de shalotten- och vitlöksstekta kantarellerna gör sig bra som smakkamrat. Jag saknar dock kontraster i konsistens. Det blir väldigt mjukt, alltsamman. Detta bidrag passar rent smakmässigt emellertid som hand i handske till Ramon Bilbao. Riktigt gott.

3. Heta fyllda skinksnittar - Liselotte Karlsson

Lufttorkad skinka, cream cheese, soltorkade tomater och jalapeño

Min bedömning: Jag valde medvetet en medelstark som smaksättare, då den lufttorkade skinkans milda smak annars lätt skulle dränkas i chilihetta. Smakkombinationerna är fina och det var oväntat gott att blanda soltorkad tomat och jalapeño i cream cheese. Barnen gillade detta bidrag. Jag känner själv att jag även här saknar kontraster i konsistens. Det blir onekligen väldigt mjukt, alltsammans. Till Ramon Bilbao passade denna tapas smakmässigt någorlunda bra, men den hade kanske vunit på en annan typ av chilihetta.

Tävlingskriterierna för att delta i Tapas-SM lyder som följer:
"Varje vecka under en månad tävlar tre tapas mot varandra, varav en går vidare till final. Vår bloggarjury väljer ut veckofinalisterna, genom tillagning och provsmakning. I Tapas-SM-finalen tävlar fyra veckofinalister om guldmedaljen.

Jag har meddelat min bedömning av veckans tre bidrag till de som håller i trådarna, och i morgon blir det officiellt vem som vunnit denna veckas final.

Varför inte vara med och tävla? Tveka inte att lämna in ett bidrag. Jag ser fram emot nästa veckas bidrag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...