söndag 11 november 2012

Tapas-SM vecka 3: finalisterna

Återigen en brokig skara tapas som slåss om att vinna veckofinalen. Precis som tidigare veckor är uppdraget för oss i juryn att provlaga rätterna och därefter smaka på dem tillsammans med Ramon Bilbao Tempranillo för att avgöra vilken rätt som passar bäst ihop med vinet. Låt mig således utan vidare åthävor presentera veckans finalister:

Första bidraget är Pestosnurror av Malin Junghard. Receptet lyder som följer:

Deg ( till ca 30-35 snurror):
50 gram jäst
75 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl 11 dl vetemjöl (alternativt lite olika blandade mjölsorter)

Fyllning:
3 vitlöksklyftor
4 msk valnötter
2 stora krukor basilika
2 dl 1 dl olivolja
2 msk rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar 3 dl färskriven parmesanost
2 1 ägg skalade sesamfrön

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt. Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning. Rör sedan ner nästan allt mjöl och även saltet. Spara lite mjöl till du ska baka ut. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter, under bakduk.

Mixa vitlöksklyftorna, basilikabladen, valnötterna. Blanda med olivoljan, smöret, saltet och pepparn. Dela degen i 4 delar och baka ut dem till rektanglar. Bred röran över de utbakade degarna. Strö över parmesanosten. Rulla ihop degen precis på samma sätt som kanelbullar. Skär i ca 2 cm tjocka bitar och lägg bullarna med snittytan upp på en plåt. Jäs i 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfröna. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 min.

Bedömning: Detta är säkert ett mycket trevligt inslag på ett buffébord, men kändes ärligt talat inte som en tapasrätt. Jag är glad att jag minskade ned mängden olja i peston, annars hade fyllningen sannolikt runnit ur snurrorna. Vitpeppar är inte en krydda jag uppskattar i ett sådant här smaksammanhang, så den fick stryka på foten. Jag valde också grundat på mina erfarenheter av bakning att minska ned mängden mjöl i degen.

Pestosnurrornas smak passade emellertid riktig bra ihop med Ramon Bilbao Tempranillo, som trots allt är ett väldigt följsamt vin.

Bidrag nummer två är Tryffelstänkt, charkinlindad potatistortilla på rostat surdegsbröd av Helena Elm. Receptet lyder som följer:

10 tapas:
1 Tortilla de patata
10 skivor salami eller annan tunt skivad korv 10 utskurna bitar (ca 4 tunna skivor) surdegsbröd tryffelolja
tandpetare
Tortilla de patata:
5 3 potatisar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 liten, grön spansk pepparfrukt
1 dl olja
5 ägg
salt

Skala potatisen och skär den i små skivor. Grovhacka löken och pressa vitlöksklyftorna, och skär pepparfrukten i små bitar. Fräs lök och potatis i oljan i en stekpanna tills potatisen mjuknat. Vispa upp äggen lite lätt i en bunke, salta och rör ner pressad vitlök och spansk peppar. Häll ner lök- och potatisblandningen i bunken, rör om snabbt och häll tillbaka alltihop i stekpannan. Låt allting puttra i pannan tills äggen stannar. Vänd tortillan, gärna med hjälp av en uppochner-vänd tallrik, och låt steka klart på andra sidan.

Skär potatistortillan i små munsbitar. Rosta brödskivorna i stepkannan, och skär dem i lika stora munsbitar. Rulla in varje bit tortilla i en skiva salami, och fäst med en tandpetare som går ända ner i brödet och håller samman tapasen. Avsluta med att droppa över några droppar tryffelolja.

Bedömning: Detta smakde riktigt bra. Jag valde en chorizo att linda runt potatistortillan, och det passade utmärkt bra. Det gäller att vara försiktig med tryffeloljan, som jag ärligt talat inte är så svag för och vars smak kan bli obehagligt dominant om den överdoseras.

Detta är en riktigt trevlig tapas rätt vars milda men ändå tydliga smaker gifter sig mycket fint med Ramon Bilbao Tempranillo - fattas bara annat. En mycket angenäm smakupplevelse.

Det tredje bidraget är Rödbetsspett med Manchegosås av Erika Varga. Receptet lyder som följer:

12 små rödbetor
2 msk olivolja
1 msk hackad persilja
0,5 msk rasp av citron

Manchegosås
2 dl gräddfil
100 gram smulad Manchego ost
0,5 tsk hackad rosmarin
1 krm salt
2 krm strösocker
1 krm rasp av citron

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten.
Lägg dem i kallt vatten och dra av skalet.
Gör såsen, blanda samman allt och låt dra i kylen ca 1 timme.

Blanda olja, persilja och citronraspet,rulla betorna i blandningen och stick i små träspett.

Bedömning: Vi är väldigt förtjusta i rödbetor, men ställde oss lite frågande till såsen. Manchego är en fantastisk ost, men i denna kontext smakade den nästan ingenting. Rödbetorna passade, trots sin sötma, inte särskilt bra till Ramon Bilbao Tempranillo. En getost i såsen hade lyft rätten åtskilliga snäpp, enligt min mening.

Nu återstår endast en veckofinal i Tapas-SM 2012. Än är det inte försent at tävla. Klicka på bilden här nedan och följ instruktionerna, om du har ett bra recept som du tror skulle platsa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...