måndag 1 oktober 2012

Smaskens äter ute - köttigt värre i Köpenhamn

Jag har inte skrivit något alls om vår helg i Köpenhamn. Nu känner jag att det är dags att dela med mig av några tips innan det gått allt för lång tid sedan besöken. Minnet är dessvärre inte alltid så gott som jag skulle önska; det gäller att skriva medan förnimmelsen av smakerna fortfarande finns tillgängliga.

Jag och min man hade inte så högt ställda ambitioner som vi brukar när vi reser. Vi ville egentligen bara ta det lugnt; promenera, sova middag och äta god mat. Det låter kanske hopplöst trist, men tro mig, det är precis vad man kan behöva, när tillfälle bjuds att få uppleva lyxen att få tillbringa en helg på tu man hand.

Vår första kväll i Köpenhamn hade vi bokat bord på MASH, efter rekommendation från en vän till min man. MASH visade sig vara precis det vi hoppats på - en köttrestaurang i toppklass, med hög nivå på såväl service som på mat och dryck.

Utöver prima kött har MASH en fantastiskt kreativ drinklista, såväl som en vinlista som nästan matchar Systembolagets i omfång och bredd; imponerande inte minst då det fanns fantastiska viner i alla prisklasser. MASH rekommenderas helhjärtat.

Edit: Igår avgjordes Sommelier-SM i Stockholm. När dagens tävlingar var över stod 28-årige Robert Andersson, som arbetar på MASH i Köpenhamn, som segrare. Läs mer på Fopdnet. Inte så konstigt att jag var så förtjust i drinken jag avnjöt?

På lördagskvällen hade vi bokat bord på Oysters & Grill, en restaurang jag hittade när jag på rekommendation av en bloggvän botaniserade bland de restauranger som hör till restauranggruppen Cofoco. Vi hade i princip kunnat besöka vilken som helst av restaurangerna; alla verkade nog så tilltalande.

Det som fick mig att bli sugen på Oysters & Grill var det enkla upplägget. Bra skaldjur, några få varmrätter, i en enkel, närapå spartansk miljö. Jag läste några grogrecensioner, och gillade det jag tog del av.

Vi blev heller inte besvikna på det vi fick oss till livs. Makalöst fina skaldjur, bland dem de möraste blåmusslor jag ätit. Vongole, små fina bläckfiskar, kammusslor, räftor och friterade soft shell crabs med en liten chiliaioli. Alltsammans serverades med citronklyftor och cruditéer.

Till varmrätt tog vi var sin hängmörad tournedos som i all enkelhet serverades med ett enkelt örsömr, fina små pommes med husets timjansalt och blandad grönsallat med en bra senapsvinaigrette. En dubbel espresso och en vansinnigt prisvärd cognac avslutade denna grymma måltid. Notan slutade för övrigt på ungefär hälften av notan på MASH, men så är detta också två helt olika typer av restauranger; var och en lika bra, på sitt vis.

Har ni vägarna förbi, och gillar denna typ av inrättningar, så rekommenderar jag Oysters & Grill å det varmaste. Mer avspänt och ändå välsmakande än så här går det knappast att få det.

5 kommentarer:

 1. och om man är på resande fot så finns en MASH även på Kastrups flygplats. Kan vara värt en tidig incheckning för att göra ett besök då den är ett klart alternativ till överprissatt pasta i den hetsiga miljön vid alla taxfreebutiker.

  SvaraRadera
 2. Verkar som ni haft en härlig resa, en sådan skulle jag också behöva nu ;-)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Det är pinsamt men jag har otroligt dålig koll på Köpenhamns restaurangutbud trots att jag är skåning. Jag brukar konsultera vänner som jobbar på den sidan sundet eller Via Michelin, men tackar ödmjukast för dina tips!!

  SvaraRadera
 5. Bra med tips, just bokat bord på Oysters&Grill på lördag!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...