onsdag 17 oktober 2012

Havets Wallenbergare - med inspiration från twitter

Om det inte hade varit för att Sara på bloggen Cookie Crumble hade twittrat om att hon skulle laga havets Wallenbergare - ja, då vete sjutton vad som hade serverats till middag hos oss denna kväll. Jag hade visserligen funderat på fisk, men då i vaga termer av fiskkakor med någon sorts thai-inspirerad sås. När Sara skrev de magiska orden i min twitterfeed föll emellertid allt på plats.

Havets Wallenbergare är så gudomligt gott, och i grund och botten inte det minsta komplicerat. Må så vara att det kräver att du har tillgång till en någorlunda kraftfull mixer eller matberedare, men bortsett från det så är detta inte svårare än att steka pannbiff; snarast lättare. Faktum är att det är närmast obegripligt hur så enkla ingredienser kan resultera i så sublim mat. Rätten i fråga skäms inte för sig om den så serveras som festmåltid, men jag tycker sannerligen den förtjänar att tillagas även en vanlig vardagskväll.

Jag ska inte sticka under stol med att det tar en liten stund innan maten är serverad, men för mig är det inte ett problem att lägga en timma på förberedelser och tillagning; inte ens en onsdagskväll. Det är väl investerad tid, då hela familjen åt och njöt i fulla drag.

Det fins en uppsjö av recept på havets Wallenbergare. Detta är mn variant. Tveka inte att pröva olika sorters fisk - det fungerar med vilken vit fisk som helst; jag råkar bara vara särdeles förtjust i kolja. Proportionerna mellan lax och vit fisk kan också variera, men jag föredrar 50/50.

De fantastiskt fluffiga fiskbiffarna serverades, som ni ser på bilden, med de klassiska tillbehören - luftig potatispuré, skirat smör och små, fina ärtor. Ja, det kommer tveklöst bli mycket comfort food framöver. Det här är en riktig fullpoängare i sammanhanget. Det blir Wallenbergare snart igen: var så säkra.

Havets Wallenbergare på Smaskens vis (8 stycken)
400 gram laxfilé
400 gram koljafilé
2 ägg
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar efter smak
smör till stekning
3 dl färskt, mixat franskbröd

1. Skär fiskfiléerna i mindre bitar. 2. Mixa fisken, och häll i lite grädde i taget.
3. Mixa slutligen ned äggen, et i taget. Krydda med salt och vitpeppar, och blanda.
4. Låt smeten vila(medan du till exempel skalar potatis till potatispurén).
5. Provstek lite smet, om du vill smaka av kryddningen, Forma biffar av den lösa, mjuka smeten, och doppa dem i brödsmulorna.
6. Smält smör i en stekpanna.
7. Lägg ned två biffar i taget i pannan. Stek biffarna på medelvärme; vänd dem när de fått vackert gyllenbrun färg.
8. Lägg över de färdigstekta biffarna i ett kärl, exempelvis en låg gryta, och täck över dem, så att de håller värmen.

2 kommentarer:

  1. Men herrejisses vad gott! Just nu räcker inte dagarna till för att laga all god mat som jag tänker på. Men de här fluffiga godingarna kommer jag snart göra utrymme för :-)

    SvaraRadera
  2. Suverän inspiration,
    här i Norge så får jag tag i världens bästa torsk så det är bara att ånga på

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...