onsdag 10 oktober 2012

Best of Smaskens: tomatsås med fusk-salsiccia

Jag blir alltid väldigt stressad när jag får en bloggsvacka. Det har ni säkert förstått, ni som hängt här ett par år. Det är fullt naturligt att inte konstant prestera en strid ström av fullmatade blogginlägg; det är jag väl medveten om, och blir med viss regelbundenhet påmind om av vänner och bekanta (och läsare) som vill hjälpa mig att känna mig mindre stressad. Smaskens är inte mitt jobb, jag har plikter och åtagandet och inte minst en familj och fyra barn som måste komma i första rummet.

De senaste veckorna har vi mestadels ätit gamla klassiker. Jag har dessutom har oerhört mycket omkring mig, och inspirationen har lyst med sin frånvaro. Träffar med vänner har frusit inne på grund av att alla har så mycket att stå i. En sedan länge planerad middagsbjudning i lördags gick om intet, då gästerna blev sjuka. Kort sagt - förutsättningarna för inspirerande experiment i köket har inte varit de bästa.

Vad gör jag då? Jo, jag återbloggar en riktig klassiker. Låt oss kalla temat för "Best of Smaskens". Även fast detta är en favorit i repris, finns det garanterat de av er läsare som aldrig tidigare stött på på den. Rätten är billig, snabb och enkel; ja, utan falsk ödmjukhet vill jag hävda att den är något av det godaste jag skapat i köket.

Till råga på allt är den en strålande rätt för alla de som av outgrundkig anledning aldrig riktigt fallit för fläskfärs. I butik saluförs två sorters fläskfärs - en med 10% fett, och en med 20% fett. Jag väljer tveklöst den fetare varianten. Hade ni trott något annat?

Det är sardeller, vitt vin, fänkål, schalottenlök och vitlök som ger tomatsåsen dess goda smak. Grädden rundar av; som en fet smekning. Valet av tomatkonserv är emellertid inte helt oviktigt. Just i detta fall vill jag slå ett slag för märket Delizie, som jag allt oftare köper, när jag får tag på dem.

När jag ändå är inne och skamlöst rekommenderar produkter, vill jag också passa på att nämna att Casa Di Lucas fettucini är väldigt fina. Just idag blev det fettucini till fusk-salsicciasåsen, men spagetti, eller ännu hellre linguine, passar givetvis utmärkt bra till - de också.

Tomatsås med fusk-salsiccia
Hoppa inte över sardellfiléerna - såsen blir än mer smakrik om man tillsätter dem. Tveka inte heller vad gäller grädden; det är den som höjer såsen från rasande god till fantastist.

3 vitlöksklyftor, finrivna
2 sardellfiléer
olivolja
1 dl vitt vin
500 gram fläskfärs
1 burk Delizie krossade tomater
1 tsk finstötta fänkålsfrön (eller efter smak)
0,5 tsk rörsocker strö
salt, svartpeppar
0,5 dl vispgrädde

1. Hetta upp olivolja i en traktörpanna eller emaljerad gjutjärnsgryta. Fräs schalottenlök, vitlök och sardellfiléer på låg värme, så att de mjuknar utan att ta färg.
2. Lägg fläskfärsen i pannan, och fördela den med hjälp av en gaffel. Fräs den runtom.
3.Häll över vinet, och låt det till hälften koka in.
4. Häll över tomatkonserv, och tillsätt socker och finstött fänkål. Krydda med salt och svartpeppar.
5. Låt såsen småputtra i cirka 20 minuter. Tillsätt grädden. Smaka eventuellt av med mer socker, salt eller svartpeppar.
6. Servera med nykokt pasta, parmesanost och nymald svartpeppar.

4 kommentarer:

 1. Det blev en god lördagsmiddag, en sån där lördag när snabbt, enkelt och gott kändes viktigt. Superbra recept!

  SvaraRadera
 2. Det är väl en del av livet, en del av tjusningen, att det går upp och ner? Att man ibland lutar sig tillbaka på gamla klassiker ser jag inte som något negativt. De är ju klassiker för att de ska avnjutas flera gånger om, och i en stressad period gör de gott på flera olika sätt =).

  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 3. Linda: Fantastiskt kul att läsa att jag lyckades inspirera dig, trots den förskräckliga bilden - och att det smakade bra!

  Rebecca: Tack! Just nu är det tur att de gamla klassikerna finns. På många sätt.

  SvaraRadera
 4. Ansjovis i stället för sardeller?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...