onsdag 10 oktober 2012

Några ord om Chark-SM

Jag twittrade någorlunda flitigt under Chark-SM's två bedömningsdagar förra veckan. I synnerhet under första dagen försökte jag regelbundet rapportera om vad jag sysslade med, trots extremt dålig uppkoppling i lokalerna där vi befann oss.

Årets Chark-SM är det sjunde i ordningen. Detta evenemang äger rum vartannat år, och i år slår det alla tidigare rekord vad gäller antalet anmälda produkter och deltagande domare. Under loppet av två dagar bedömdes 730 produkter i sexton olika klasser av ett fyrtiotal domare i nio domarteam.

Jag hamnade själv i samma domargrupp som för två år sedan, då det senast begav sig. Det var ett mycket trevligt återseende av mina domarkollegor, och det tog inte lång stund att falla tillbaka i den inställning kring produkter som vi redan vid förra tillfället visade oss dela.

Det är viktigt att som domargrupp noggrant ha pratat igenom de olika bedömningskriterierna innan själva arbetet börjar, för att bedömningarna ska fungera. Man måste tala samma språk. Utmaningen är inte de produkter som får full pott i alla kategorier. Sådana produkter talar för sig själva. Nej, utmaningen är de produkter som inte håller hela vägen.

Det är viktigt att ge så konstruktiv kritik som det bara går. Att välja sina ord väl, så att budskapet går fram. Utgångsläget är inte våra personliga preferenser, utan om att så objektivt som det bara går bedöma produkternas kvalitet.

Varje produkt bedöms enligt ett mycket utförlig blankett där vi sätter poäng för olika kriterier rörande ytskikt, snittyta, smak och arom. För att få guldmedalj måste en produkt bedömas vara helt felfri.

Den första dagen bedömde min domargrupp 64 kallrökta, lufttorkade korvar. Av dessa korvar var det många som fick full pott i poängsättningen. Många produkter kan få guld. Däremot kan bara en produkt av dessa guldmedaljörer väljas till Svensk Mästare. I slutändan var det ingen tvekan om vilken produkt som verkligen stack ut. Här var vi fullständigt överens, och jag är mycket nöjd med vårt val.

Andra dagen bedömde mitt domarteam 23 olika sorters lufttorkade helköttsprodukter. Även bland dessa fanns många fantastiska produkter, och vi hade i slutändan fem fina guldmedaljörer att välja mellan. Den produkt som i år blir Svensk Mästare i denna kategori är ett exempel på ett fantastiskt charkhantverk av otroligt hög kvalitet.

Bilderna talar för sig själva - det var ett hav av charkprodukter. Allt som blev över skänktes precis som tidigare år till Stadsmissionen och Frälsningsarmén.

Någon kanske undrar vad som är så speciellt med detta evenemang? Jag kan inte förklara det annat än med det stora ordet passion. Här samlas människor från olika brancher som alla delar ett genuint intresse för svensk charkproduktion. Alla är fokuserade, koncentrerade och engagerade och bidrar med sina respektive kunskaper till att ge en så fullödig bedömning som möjligt av de inlämnade produkterna. Det är helt enkelt lärorikt, roligt och oerhört inspirerande.

För mig som varit med vid ett tidigare Chark-SM var det dessutom fascinerande att se hur kvaliteten på de inskickade produkterna jag bedömde blivit högre sedan 2010. Här sker en konstant produktutveckling. Det finns fantastiskt många högklassiga, svenska charkprodukter. Utmaningen är nu att görs konsumenter ännu mer medvetna. Detta är dessutom en viktig del av årets Chark-SM. Konferensen på Den Stora Charkdagen 1 november hålls i år på temat "Med konsumenten i fokus". Jag ser mycket fram emot att ta del av innehållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...