måndag 15 oktober 2012

Måndag, oktober, kolmörkt

Jag är beklagar - det är inte mycket med den här bloggen just nu, vad recept nya anbelangar. I kväll lyckades jag ändå sno ihop en riktigt trevlig lax- och räksås till pastan. Inget extraordinärt och inte en endaste spännande ingrediens, men däremot en riktigt fin vardagspasta.

Det är märkligt, för jag tycker trots allt att detta är en härlig tid på året, på många sätt. Ändå lyser inspirationen med sin frånvaro. I själva verket är det kanske så att jag är så seg och långsam att jag inte hinner med mina egna mat-tankar; min egen, inre mat-röst. Till helgen skulle jag vilja fota mat i dagsljus. Det blev inte mycket av den varan under helgen som gick.

Måndagspasta med lax och räkor
600 ram laxfilé
1 kilo räkor
olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
2 stora vitlöksklyftor rivna
1 dl vitt vin
0,5 fiskbuljongtärning
1 burk Delizie körsbärstomater
2 dl crème fraishe
0,5 tsk rörsocker strö
1 torkad, röd chilifrukt
salt och vitpeppar
bladpersilja, finhackad

1. Hetta upp olivoljan i en emaljerad gjutjärnsgryta eller en traktörpanna. Fräs schalottenlöken och vitlöken tills de mjuknat.
2. Häll på vitvinet och låt det delvis koka in. Smula över fiskbuljongen och den torkade chilifrukten, och tillsätt tomatkonserv och crème fraishe.
3. Låt såsen småputtra på låg värme. Skala under tiden räkorna och dela fisken i munsbitar.
4. Krydda laxbitarna med salt och vitpeppar, och lägg ned dem i såsen. Låt dem sjuda försiktigt, så att de inte blir för hårt tillagade.
5. Smaka av såsen, strö över räkorna och bladpersiljan.

2 kommentarer:

  1. Spagetti med en enkel sås med räkor är verkligen min räddningsplanka också. Gjord på sådant som för det mesta finns hemma och så otroligt snabbt och gott! Jag blir jättesugen nu när jag ser den fina bilden!

    SvaraRadera
  2. En god pasta passar ju perfekt både till vardags och till fest.

    / Lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...