söndag 30 september 2012

Jag tar mig i kragen - långlagad gryta på picnicbog,
med chorizo och tre sorters paprika

Kraftlöshet är mitt nuvarande tillstånd. Om detta hade varit en annan sorts blogg hade jag möjligen fördjupat mig en smula i orsakerna till detta, men så är nu inte fallet. Veckan som gick har varit rent obeskrivligt tung, och nu måste jag försöka skrapa ihop mig och göra det jag trots allt tycker väldigt mycket om att göra, nämligen blogga. Till min förtvivlan kunde jag inte för mitt liv hitta det utkast till detta inlägg jag vet att jag skrivit. Som tur är har jag mitt selektivt goda minne. Åratal av träning i att memorera ingredienser och deras mängder och antal räddar mig än en gång.

Det här var inte en genomtänkt och välplanerad rätt. Snarare var det improvisation under svår tidsbrist. Jag handlade, och behövde planera mat för flera dagar i rad. Inspirationen var katastrofalt låg. Köttdisken på lokala ICA var lika oinspirerande som alltid. Till råga på alt hade jag ganska ont om tid. Det fick bära eller brista; jag lade en picnicbog i kundkorgen och hoppades att jag väl hemma i köket skule kunna uppamma en smula kärlek och passion som kunde förvandla den vacuumförpackade köttbiten till en njutbar måltid.

Det är dagens sanning att långlagning räddat många vardagskvällar. Då menar jag inte rädda som i att vi annars skulle blivit utan middag, däremot rädda i att mitt i arbetsveckan kunna njuta av något som närmast liknar en rekorderlig söndagsmiddag.

Den här improviserade grytan blev faktiskt så bra att jag gärna lagar den igen. Serverad med polenta gav den mig den energikick jag behövde inför en kväll i simhallen med dubbla simskolepass. Ingredienserna kan givetvis varieras och bytas ut efter tycke och smak, men detta blev helt enkelt väldigt gott.

Comfort food? Ja, i allra högsta grad.

Långlagad gryta på picnicbog med chorizo och tre sorters paprika
1,5 kilo picnicbog, putsad
3 stycken Celizie chorizo, tunnt skivade
1 stor gul lök, finhackad
2 röda paprikor, grovt tärnade
5 vitlöksklyftor, finhackade
3 tsk sött, rökt paprikapulver
1 tsk starkt, rökt paprikapulver
1 burk krossade tomater 2 msk trippelkoncentrerad tomatpuré
1 dl rött vin
salt, svartpeppar
1 tsk rörsocker

1. Blanda tomatkonserv, tomatpuré, rödvin, paprikapulver och rörsocker i botten av grytan.
2. Tillsätt hackad lök, paprika, vitlök och chorizo.
3. Dela picnicbogen i ganska rejäla grytbitar. Krydda dem med salt och svartpeppar.
4. Blanda slutligen ned grytbitarna. Det kan verka som lite vätska i grytan, men köttet paprikan och löken släpper ifrån sig vätska under tillagningen.
5. Lägg på locket, sätt CrockPoten på lägsta effekt, och tillagagrytan i åtta timmar. Om du har en vanlig ugn, så sätter du den på cirka 85 grader, ställer in grytan med lock på och tillagar i uppemot tio timmar.
6. Den som vill kan reda av grytan med två-tre teskedan maizena utrörda i lite vatten. Det blir ganska mycket sås, och den är väldigt smakrik.
7. Servera gärna grytan med krämig polenta.

2 kommentarer:

  1. Kan du mejla när du ser detta? Vi har ett erbjudande gällande din blogg.

    SvaraRadera
  2. Sverige Bloggar: Om ni vil komma i kontakt med mig så hittar ni min mailadress under fliken "Om Smaskens".

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...