torsdag 18 oktober 2012

Inför Årets Kock 2013

Nu börjar det närma sig - snart är det dags för semifinalerna inför Årets Kock 2013 - SM i professionell matlagning. Som ni vet är jag Officiell Årets Kock-bloggare för LRF. Jag tycker verkligen det ska bli otroligt spännande att se vilka de tävlande är i Årets Kock 2013. Jag kommer själv närvara vid semifinalerna och sista chansen nu i november, samt givetvis vid finalen i februari 2013. Jag fick i dag information inför tävlingen som jag gärna delar med mig av till alla de av er jag tror mig veta är intresserade.

I år har det inkommit 146 bidrag till Årets Kock 2013 Bland dessa tävlingsbidrag finns allt från fullblodstjur och getrygg till blodduva och gräsand. Populärast är dock de mer klassiska huvudråvarorna lamm och torsk.

I Årets Kock anmäler man sig med ett eget recept på valfri varmrätt. De enda kriterierna är att man så långt det bara går ska använda sig av svenska och ekologiska råvaror.

Bland årets tävlingsbidrag finner man rätter med huvudråvaror såsom fullblodstjur, njurtapp, hästbiff och oxhjärta. Andra i sammanhanget mer konventionella råvaror är lamm och torsk; gös, vildand och rådjur. Drygt 40 tävlande har fisk eller skaldjur som huvudråvara och ett 15-tal har valt fågel.

De insända bidragen bedöms nu anonymt av uttagningsjuryn för Årets Kock 2013. När poängsättningen är klar offentliggörs namnen bakom de inskickade recepten. I juryn ingår ett 20-tal av Sveriges mest meriterade kockar, bland andra Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm, Björn Frantzén, Frantzén och Lindeberg, Stockholm, Malin Söderström, Moderna museet, Stockholm, Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm, Ulrika Bengtsson, Roger Smith, New York, Magnus Ek, Oaxen, Mörkö och Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Stockholm.

Datum Årets Kock 2013:

30 oktober Namnen offentliggörs på de kockar som tävlar i
semifinal 1

6 november Namnen offentliggörs på de kockar som tävlar i semifinal 2

13 november Semifinal 1, Uppsala

20 november Semifinal 2, Jönköping

28 november Sista chansen, Göteborg

8 februari 2013 Final Årets Kock 2013, Stockholm

De båda semifinalsegrarna får varsin plats i finalen. Ytterligare åtta kockar går vidare på poäng till Sista chansen i Göteborg där de tävlar om de återstående fyra finalplatserna. Totalt är det sex kockar som gör upp om titeln Årets Kock 2013 i Stockholm den 8 februari 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...