söndag 21 oktober 2012

Det började så bra

Det började så bra. Jag var hemma med liten sjuk dotter i fredags, och vad passar bättre en regnig fredag i oktober än att ställa sig och baka? Vi hade tre stycken riktigt groteskt övermogna bananer i fruktskålen, sådana där som doftar så starkt att endast min aversion mot att slänga mat hindrat mig från att för flera dagar sedan göra mig av med dem. Nu fick de möta sitt öde i form av banana bread muffins.

Banana bread bakade mamman i den familj på Island där jag var au pair i min gröna ungdom. Jag fick med mig receptet, och har under de sjutton år som gått med jämna mellanrum återkommit till det. Att korsa banana bread med muffins var inte precis nyskapande, men det var gott.

Eller, rättare sagt - smeten var god. Muffinsarna blev emellertid fullständigt kontaminerade av mitt ytterst beklagliga val av choklad. Jag köpte ICA's märke på bilden ni ser nedan, och den var rent förfärlig. Akta er för den, det säger jag bara. Besk, bitter och med en eftersmak som på ett ytterst plågsamt sätt påminde om den man drabbas av vid pinjemun. Dessvärre upptäckte jag inte detta förrän vi smakade på de färdiga muffinsarna.

Bittert, i dubbel bemärkelse. Varför publicerar jag då detta recept på misslyckade bakverk? Jo, helt enkelt därför att de egentligen var helt fantastiska. Jag åt så mycket jag kunde av en muffins som fått lite mindre choklad i sig, och den var verkligen läcker.

Köp en godare choklad än den jag valde, så vet du precis vad du ska göranästa gång du har övermogna bananer. Helst Fairtrade-choklad, och kanske en sort med lägre cacaohalt. En god mjölkhchoklad vore förmodligen ett strålande val - det ska jag själv använda nästa gång.

Banana bread muffins (12 st)
300 gram vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 krm salt
2 ägg
2,5 dl farinsocker
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 riktigt mogna Fairtrade-bananer
125 gram smör, smält
1,25 dl gammaldags mjölk
100 gram Fairtrade choklad

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Vispa ägg, farinsocker och vaniljpulver riktigt fluffigt.
4. Blanda ned mjölk och smält smör i äggvispet.
5. Sikta ned mjölblandningen och vänd därefter ned den i smeten med hjälp av en ballongvisp.
6. Fördela smeten i tolv stora muffinsformar, gärna i en muffinsform som ger stöd. 7. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i 20 minuter.

1 kommentar:

  1. Jättegoda! Tack för receptet, det kom lägligt, och var lätt för ungarna att vara med och baka. Vi tog Fazers blå mjölkchoklad, och det funkade jättebra.
    H. Kaisa från Finland

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...