tisdag 26 januari 2010

Tortiglioni med kyckling, citron och timjan


I söndags vankades det ännu en suveränt god pastarätt här hemma. Jag har skrivit det förr, men jag skriver det gärna igen - det är något så tilltalande med att svänga ihop en sås med nykokt pasta, hälla upp alltsamman på ett fat och ställa fram på matbordet. Det blir genast en sorts storfamiljskänsla, som präglar hela måltiden.
Efter att min man lagat sin goda pasta med samma sorts krämighet som man finner hos carbonara, det vill säga äggulor, vispgrädde och parmesanost, fick jag lust att fortsätta att kräma till pasta på detta vis. I söndags blev tillbehören kycklinglårfiléer, som fick smak av timjan och citron.

Under föregående år slutade jag i stort sett helt att köpa fryst kyckling, annat än i verkliga undantagsfall. Orsaken till detta kom sig av att jag vid ett tillfälle läste på innehållsförteckningen på en förpackning med frysta kycklinglårfiléer, och till min oerhörda förvåning upptäckte att de innehöll - konserveringsmedel. Jag kände mig genast som en riktigt naiv konsument. Att frysta kycklingdelar är rimmade, det kan jag både förstå och leva med. Men varför konserveringsmedel i frysta kycklingdelar? Jag läste givetvis på fler förpackningar med andra kycklingdelar, och det var lika illa där.

Det var en lite utvikning. Söndagens pastarätt var sällsynt uppskattad. Det fanns inte en endaste liten tortiglioni kvar på fatet när måltiden var över.

Tortiglioni med kyckling,
citron och timjan

smör och olivolja
500 gram kycklinglårfiléer, putsade och tärnade
3 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
salt och svartpeppar
2 msk vitvinsvinäger
1 kruka färsk timjan, repad
skalet av en citron
5 äggulor
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl finriven parmesanost

Koka upp pastavatten. Förbered ingredienserna. Hetta upp smör och olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs kycklingbitarna tills de börjar får färg.
Lägg pastan i vattnet. Tillsätt då lök och vitlök; sänk värmen, och fortsätt steka tills de mjuknat. Häll över vinägern, salta och peppra och öka på värmen tills vinägern kokat in.
Vispa samman äggulor, grädde och parmesan. Blanda ned timjan och citronskal i kycklingen. Häll vattnet av pastan, och blanda sedan ned kycklingfräset. Häll sedan över gräddblandningen, och blanda tills den tjocknat kring pastan. Stjälp upp på ett stort fat, och servera genast med svartpeppar och mer parmesan.

7 kommentarer:

  1. Jag är alldeles för dålig på att laga pasta, måste erkänna att jag nog mest håller mig till den klassiska köttfärssåsvarianten. Tortiglioni med kyckling, citron och timjan låter väldigt väldigt gott! Måste nog göra slag i saken och vidga mina pastavyer lite=) / Karin

    SvaraRadera
  2. Karin: Kul att kunna inspirera! Deta är en favoritvariant att laga pasta hos oss. Vi är allergiska mot för klibbiga, stabbiga bèchamel-såser på pasta, och crème fraische-såser gör inte heller någon glad. detta blir helt perfekt - tycker vi ;).

    SvaraRadera
  3. Det ser jättegott ut. Jag undrar bara varför man har äggula i den här typen av såser/rätter? Hur gör den såsen bättre? Och är blir såsen bättre med grädde + äggula än med crème fraiche (utan äggen)?

    SvaraRadera
  4. Lisa: det är ivetvis först och främst en smaksak. Jag är allergisk mot pastarätter som dryper av tjock sås. Även fast denna rätt är en pastiush, som säkert skulle locka en italienare till gapskratt, så är kombiunationen av gärdde och äggulor magiusk. Gulorna koagulerar, gräden tjocknar, och lägger sig som ett täcke runt pastan. Det blir helt enkelt en kponsistens på rätten som tilltalar mig. Den "hänger ihop". Och så blir det ju en gräddig, krämig smak, inte med crème fraischens syra. men som sagt, "Smaken..." ;).

    SvaraRadera
  5. Synd bara att jag uppenbarligen är för trött för att skriva utan (minst) ett stavfel i vatrje mening. Dags att krypa till kojs!

    SvaraRadera
  6. En variant av denna rätt blev vår lördagsmiddag ikväll. Precis som ni så är vi ju svaga för en äkta carbonara så detta lockade oss. Egentligen hade vi tänkt att göra egen pizza men vi hade inte helt ork till det när kvällen började närma sig och vi älskar ju pasta så det fick det bli.

    Vi hade vanliga kycklingfiléer och tagliatelle, skippade vitvinsvinägern (helt enkelt eftersom jag inte hittade någon i skafferiet) och tog lite mindre ägg och grädde. Det blev väldigt gott, perfekt lördagsmat med väldigt väl avvägda smaker! En ny favorit! :)

    SvaraRadera
  7. Ingela: Så kul att ni prövade. Och att ni gillade det!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...