tisdag 6 november 2012

Oheliga köttbullar, och barnarbete i köket

Vår äldste son har börjat uttrycka att han gärna vill vara med och laga mat. När han visar intresse, vill jag kunna erbjuda honom recept som är av den karaktären att han i stor utsträckning kan klara sig med mig som rådgivare och hantlangare.

Anne på Annes Food twittrade för någon månad sedan om kokboken David Batras inte så tråkiga indiska mat. Då indisk mat är något vår äldste son gillar, började jag fundera på om inte något recept från just den kokboken kunde vara passande för honom?

Flera recept fanns att tillgå via Svd/Tasteline, och valet föll på oheliga köttbullar. Detta visade sig vara ett riktigt lyckokast. Det blev fantastiskt gott, och var precis rätt svårighetsgrad för vår son. Faktum är att det blev så gott att vi lagade rätten igen, bara en dryg vecka senare. Nu funderar jag på att köpa kokboken till sonen i julklapp.

David Batras oheliga köttbullar
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1,5 tsk malen spiskummin
1 vitlöksklyfta, riven
0,5 msk färsk ingefära, riven
500 gram nötfärs
1,5 tsk salt
3 msk smör
1 dl vatten
2 dl grädde
1 st kanelstångv 1 krm cayennepeppar
0,5 tsk koriander, malen
0,5 tsk gurkmeja
salt och nymalen svartpeppar
1 kruka koriander
(rörsocker strö efter smak)
0,5 dl rostade cocosflingor (flagad mandel i originalreceptet)

1. Blanda ströbröd, mjölk och kryddor i en bunke. Låt blandningen svälla några minuter. 2. Tillsätt nötfärs och salt och blanda med händerna till en smidig smet. 3. Forma färsblandningen till generösa köttbullar. Hetta upp smör i en vid emaljerad gjutjärnsgryta eller traktörpanna. Stek köttbullarna cirka 5 minuter.
4. Häll i vatten, grädde, kanelstång, cayenne, koriander och gurkmeja i stekpannan. Låt alltsamman småkoka i tio minuter. Smaka av med aalt och svartpeppar (och eventuellt en nypa rörsocker strö).
5. Strö över någon matsked av de rostade cocosflingorna och lite av koriandern innan serveringen, och låt sedan var och en ta för sig mer efter tycke och smak.
6. basmatiris är givetvis det självklara tillbehöret.

2 kommentarer:

  1. Ha, jag köpte faktiskt den på ett infall i förrgår. Jag brukar sällan köpa kokböcker så spontant, så det var ett bra betyg. Vi har inte hunnit laga något än, men det verkar mycket lovande. Lamm Korma har jag kollat lite extra på.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...