söndag 2 december 2012

Saffransmazarin till första advent

Nu ska jag strax jag sjunga in det nya kyrkoåret. Jag ska lyssna till vår äldsta dotters kör, och känna den stämning och det lugn jag helst skulle vilja präglade hela perioden fram till julafton. Jag har en stark önskan om att detta år njuta av december i fulla drag. Att låta varje enskild dag få åtminstone en liten touch av förväntan, stämning och goda julsmaker.

Mycket av min inspiration när jag under årens lopp bakat i advent har kommit från gamla klassiker och favoriter. Det är så härligt enkelt att ta en pålitlig trotjänare, och klä om den i vinterskrud. Temat för detta blogginlägg är inget undantag från regeln. Grundreceptet kommer från en mazarinkaka jag bakade till min pappa påsken 2010. "Saffransmazarin, det borde fungera hur bra som helst", tänkte jag en dag tidigt i höstas - sagt och gjort, här har ni den.

Som ni säkert förstår fungerade min idé alldeles utmärkt i praktiken; annars hade ni knappast i detta nu varit i färd med att läsa detta inlägg. Precis som sin föregångare är detta en kaka som smakar allra bäst dagen efter den bakats.

Faktum är att det är en av de mest hållbara kakor jag känner till. Vacker blir den också. Får man lov att fresta, så här den första advent?

Saffransmazarin till första advent
Förberedelser: 20 minuter
Gräddning: 50 minuter

Jag bakade denna kaka i en något vidare springform än jag tidigare använt, och det fungerade bra. För säkerhets skull minskade jag därför gräddningen med fem minuter.

1 ägg
3 dl råsocker
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 kuvert saffran, stött i mortel med en gnutta socker
1,5 dl gammaldags mjölk
0,5 dl sötmandlar, malda eller mixade<
0,5 tsk bakpulver
175 gr smält smör
180 gr vetemjöl (ungefär 3 dl)

Glasyr:
2 dl florsocker
4 tsk vatten

(zestat apelsinskal till garnering, om man så önskar) 1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Smörj och bröa en springform.
3. Vispa ägget med socker, saffran och vaniljpulver.
4. Blanda ned mjölken och det smälta smöret.
5. Blanda mjölet och bakpulvret, sikta det över smeten, och vänd sedan ned i smeten.
5. Häll smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter.

Låt kakan svalna helt. Blanda sedan florsockret med vatten, lite i taget, så att glasyren inte blir för lös. Bred glasyren över kakan, och låt den stelna. Garnera eventuellt med zestat apelsinskal.

3 kommentarer:

  1. Mmm gärna!! Ser farligt god ut. Låter verkligen passande att lyssna på körsång idag. Hoppas du har en skön söndag och advent. :-)

    SvaraRadera
  2. Ser verkligen jätteläcker ut. Kristyr tycker jag är underskattat. Hittar det på många av de riktigt fina gammeldags kakorna. Känns lite juligt förutom att det är vackert. =)

    SvaraRadera
  3. Mmmmm älskar saffran, men så är man Gotländska också;)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...