fredag 9 april 2010

Påskens glasstårta på mörk och vit choklad
- utan glassmaskin


Jag tog fram tårtan ur frysen - och glömde bort den. Därav dess halvsmälta utseende. Lite läckert ser det ut ändå, hoppas jag? Av förklarliga skäl släpade jag inte med mig glassmaskinen till landet. Trots detta ville jag våga mig på att göra en fryst dessert. En glasstårta - inte en parfait.
Under årens lopp har jag smakat en hel del hemlagad glass som inte frysts i glassmaskin, och jag har i ärlighetens namn inte varit särskilt imponerad av det jag ätit. Det blir så lätt frostigt, även om man använder sig av knep såsom vispad grädde. Frusen vispad grädde är trots alt inte detsamma som glass.

Jag gick tillväga på precis samma sätt som jag brukar göra när jag sjuder en glassmet. Inspirationen kom från det här receptet på den ultimata chokladglassen. Den enda skilnaden (ja, den stora skillnaden) är att jag, efter att glassmeten stått i kylen för att svalna och svälla, helt sonika hällde den i en form och därefter frös in den. Jag rörde inte i den under infrysningen. Det hade givetvis bidragit till en fluffigare konsistens. Nu blev resultatet ändå mycket lyckat, detta till trots.
En glasstårta som var krämig och len; inte det minsta hård eller frostig. SJuden glasskräm är helt enkelt vägen till sann glass-lycka. Oavset om en maskin sedan är inblandad i nedkylningen, eller ej.

Påskens glasstårta - utan glassmaskin
4 dl gammaldags mjölk
3 dl vispgrädde
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1,5 dl råsocker
6 äggulor
100 gram 70% mörk choklad
100 gr vit choklad

0,5 dl rostade hasselnötter, hackade
0,5 dl pistagenötter, hackade

1. Värm mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull. Vispa under tiden socker och äggulor mycket fluffigt.
2. Blanda ned gräddmjölken i äggvispet. Sjud det hela över vattenbad under omrörning tills den tjocknar.
3. Fördela smeten någorlunda jämnt i två skålar. Rör ned mörk choklad i den ena, och vit choklad i den andra. Låt dessa svalna, och därefter kylas ned och svälla i kylskåp under åtminstone 4-5 timmar, men helst över natten.
4. Häll därefter ned den vita och den mörka smeten i en lämplig glasstårteform. Ställ in den i frysen i 3-4 timmar.

5. Tag ut glasstårtan cirka tio minuter innan den ska serveras. Doppa formen hastigt i hett vatten, och stjälp ned tårtan på ett fat. Strö de hackade nötterna på och runt tårtan.

3 kommentarer:

 1. Du är ju glassdrottningen! Aldrig funderat på att ge ut en glassbibel?

  SvaraRadera
 2. SIlver: Ah, du smickrar mig! Jag nöjer mig dock med att sprida mitt budskap via bloggen. Den översvämmade kokboksmarknaden är inget för mig. Därtill är jag för gammal/okänd/initiativfattig.

  SvaraRadera
 3. Chokladglass med nötter, det låter ju helt perfekt. Ett genidrag dessutom, att byta ut påskens mäktiga tårtor mot dito glass!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...