tisdag 23 mars 2010

Drottningripplad vaniljglass i mandelflarnssskål

Den här ganska omoderna, men härliga efterrätten bjöd jag på för ett par veckor seda,n när vi hade goda vänner på middag. När jag var lite hände det ibland att min mamma gjorde skålar av havreflarn. Personligen tycker jag att mandelflarn är strået vassare.

Det är väldigt enkelt att göra sådana här skålar. Det enda man behöver tänka på är att inte göra misstaget att klicka för generöst av smeten på bakplåtspappret. Då kan det hända att alltsamman flyter ihop till ett enda stort, läckert flak. Men, inte ens då är loppet kört. När flaket varit ute ur ugnen några minuter, och svalnat och stelnat en aning men fortfarande är elastiskt, kan man faktiskt skära ut rundlar ur det med en vass kniv.

Jag vet vad jag talar om, för det var precis detta som hände mig denna gång vid mitt första försök. Vid andra försöket var jag mindre generös med smeten när jag formade rundlar, och fick då cirkelformade flarn som jag lätt och mjukt kunde kupa runt lagom stora skåler.

Mandelflarn
150 gram mandelflarn
1,5 dl ekologiskt rörsocker
1,5 msk sirap
3 msk vispgrädde
3 msk vetemjöl
150 gram smör
1 nypa flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt dem småputtra försiktigt. Klicka sedan ut rågade matskedar av smetyen på bakpåtsåaåer, och plata till klickarna så mycket det går.
Grädda i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. Om du vill göra skålar, låter du flarnen svalna nåfra minuter tills de håller ihop att lyftas av en stekspade, men fortfarande är muka och formbara. Lägg dem över uppochnedvända skålar, och kupa dem mjukt över dessa med hjälp av din hand. Låt dem sedan svalna och stelna ovanpå skålarna.

Vaniljglass ripplad
med drottningcoulis

4 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
1 vanilkstång
6 äggulor
1,5 dl råsocker

Hetta upp grädde, mjölk och urskparad vaniljstång i en kastrull. Vispa under tiden äggulor och socker mycket pösigt. Blanda sedan ned gräddmjölken i äggvispet, och sjud därefter böandningen över vattenbad tills den ändrar karaktör och tjocknar.
Kyl ned krämen, och låt den gärna stå och sväla i kylskåp över natten.

Drottningcoulis
250 gram hallon och blåbär
1 dl råsocker

Koka ihop bären med sockret til en inte alltför lös sylt. Häll alltsamman i en sil, och pressa alltsamman genom silen så att endast kärnorna återtsår. Om coulin känns för lös, häller du bara tillbaka den och låter den reducera lite med. Låt den sedan svalna, och förvara i kylskåp.
Ställ en lämplig form i frysen, och kör sedan glasskrämen i glassmaskin. Rippla drottningcoulis i botten av den frysta formen, stjälp glassen över, och rippla därefter resten av coulin över. Kyl ned några timmar.

Tag fram glassen en kvart innman du ska börja forma den till kulor. Doppa en glasskopa i kokhett vatten, och forma sedan vackra kulor som du placerar i dina rånskålar.

6 kommentarer:

 1. Vilka fina flarnskålar! Såna vill jag också göra.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Flarn. En av mina stora hemliga laster.
  Jag som inte äter speciellt mycket sötsaker, varken godis eller desserter, kan klämma i mig hur många flarn som helst, både mandel- och havresådana.
  Däremot är det inte alls enkelt att baka dem, jag vet inte hur många gånger jag misslyckat: bränt vid, eller klumpat ihop dem, eller de stelnar inte. Jag tror, om jag nu hade en tro, att det är gudarna som hindrar mig från frosseridöden.

  SvaraRadera
 3. Visst är mandelflarn oemotståndliga. Fantastiskt goda i alla lägen. Denna dessert tilltalar mig verkligen, den måste vara jättegod. Ska du anmäla dig till Halv åtta hos mig, kanske du redan varit med t om?

  SvaraRadera
 4. Denna har jag inte prövat, däremot gjorde jag din citronglass med halloncoulis - underbar och stor succé vid min middag för matnördar!
  Det är så bra att du skriver så mycket runt dina recept, även det som kan gå fel. Behövdes ju vid glassen när såsen aldrig tjocknade men blev urbra i glassmaskinen.

  SvaraRadera
 5. Janicke: Tack, det var verkligen fint beröm! Precis så är det när jag skriver - jag hoppas att mina iakttagelser ska kunna vara till nytta för den som eventuellt vill prova att laga "mina" rätter. SÅ - tack än en gång!

  SvaraRadera
 6. Design A Cake: Det var verkligen jättegott, och visst är det läckert med flarn?
  Jag blev faktiskt tillfrågad om att vara med i "Halv åtta hos mig" hösten 2008. Visste inte ens vad det var då, men insåg efter att ha kollat att det nog inte hade passat mig. Jag vill inte lämna ut så mycket av mig. Det hade bara gått ut över familjen...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...