söndag 28 mars 2010

Planer inför påsken

Bilden är lånad.

Veckan som gick präglades i hög grad av sjukdom. Det blev inte mycket mat lagad, och det som lagades är inget som jag inte redan skrivit om. Nu har jag tillbringat en mycket lugn och skön helg på landet med familjen, och ser fram emot att planera inför den stundande påskhelgen.

Alla har olika traditioner, men många är överens om att det skönaste med påskhelgen är att den inte är lika full av förpliktelser som julen. I vårt fall firas påsken på landet. Detta innebär inte på minsta vis att mathållningen blir frugal. Vårt kök på landet är sannolikt mer välutrustat än många kök i åretruntboenden. Det gäller bara att bestämma sig för vad vi ska äta, och vad jag ska laga och baka.

På långfredagen inleder vi påsken med att äta min mammas mandeltårta. I år ska jag pröva att göra två, tunnare mandelbottnar, och breda den goda äggkrämen både mellan dessa och överst. På långfredagen äter vi också påskbordet, där nubbesalladen är självklar.
På påskafton äter vi sedan några år tillbaka gärna smørrebrød till lunch. På kvällen serveras alltid lamm. Jag har inte riktigt bestämt vilken del av lammet vi ska smaska på i år, eller hur den ska tilagas.
Förra året åt vi grillad lammytterfilé. Jag minns att påskaftonen bjöd på rena rama försommarvärmen. Det lär vi nog inte kunna njuta av i år, dessvärre. Gräsmattan på vårt lantställe är fortfarande täckt av ett tjockt snötäcke.

Påskaftons dessert ska, tycker jag, traditionsenligt huvudsakligen bestå av choklad. Förra året bakade jag en mäktig, tung och nästan bitter fransk chokladtårta. Hur det blir i år har jag ännu inte helt bestämt.

Det blir, om inget oförutsett sätter käppar i hjulet för mig, två nya inslag på årets påskbuffé. Jag rotade fram min CD med recept från presslunchen med Adam Aamann förra våren. Nu har jag ett recept på paté på karré samt en hønsesallat som jag minns som helt otroligt goda.
Min önskan är att tiden ska räcka till för mig att med inspiration från dessa recept skapa vad som förhoppningsvis kan bli två nya klassiker på påskbordet.
Håll tummarna för mig.

7 kommentarer:

 1. Oj, vilka fantastiska traditioner! OM vi får ihop det med katter, illrar, jobb på träbåt, väder, J:s guidningar på Medeltidsmuseum, ev öpppnande av landet, ev påskknytis med grannarna på landet, min systers familj, mina föräldrar och J:s föräldrar så kommer det nog att ätas påskmat i lite olika konstellationer under helgerna. Lite oklart när, var och hur bara...
  Hälsar smått schitzofrena fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Oj säger jag med! Vad du fixar och donar. Jag håller tummarna så hårt jag kan!! :-)
  Jag blir så matt för varje helg/högtid och bäddar ner mig under täcket och stannar där tills allt är över igen. Möjligtvis köper jag praliner till mig själv, lite god ost och kanske ett rågsurdegsbröd hos franska bagaren.

  Har aldrig ätit varken lamm eller "påsktårta" till påsk. Hrm, börjar undra hur det var med traditionerna där hemma egentligen. Däremot verkar det vara liknande mandeltårta som mamma bakade ibland. Hon gjorde den i två lager. Läste ditt inlägg om Mandelbagaren på Aschebergsgatan och den var favoriten på cafét (på en av båtarna från Saltholmen till södra skärgården) jag jobbade på när jag gick på högstadiet :-) Det är nog den godaste jag vet efter choklad.

  Hoppas du hinner andas lite mellan varven - fast jag vet att du gillar fixa med maten så förhoppningsvis är det ditt lilla andningshål också

  SvaraRadera
 3. Wow, mäkta inspirerad påskmeny! Vi åker till Gbg över påsk vi, mest för att spisa musik på Nef. En öl slinker nog ned också. ;)

  SvaraRadera
 4. Fröken Dill: Kanske har jag tagit mig vatten över hucudet? Men, det är ju så kul. Synd att jag är tvubgen att förvärvsarbeta ;).

  Åsa: Det är ju inte precis som att någon tvingar mig...påsken är ju också betydligt mer fri än exempelvis jul- och nyår.
  Jag vet inte heller om det här med påsklamm var lika stort när vi växte upp? Det var nog mer påskbord på påskafton, vill jag minnas.

  mandeltårtan, den är riktigt grym, i varje fall - och mitt (mammas) recept är bättre än bageriets ;).

  Mikkan: Jag har spisat en hel del på Nef i fornstora da'r, både öl och annat...hoppas ni får det riktigt skönt i Gbg!

  SvaraRadera
 5. Låter härligt! Här nere är det soligt och grönt, så kanske blir det grillning, har inte bestämt ännu. Vi en födelsedag att fira på långfredagen och är bortbjudna på påskafton. Men jag har köpt hem kronärtskockor till helgen som ska förtäras med (en tjock)hollandaise. Och så ägg, förstås. Massor av ägg. Ligger annars lite lågt på gottefronten med tanke på midjemåttet ;-)

  SvaraRadera
 6. Vi firar också påsken på landet. Alltid. Vi har gjort det sen jag var typ 8 år - vilket innebär en hiskelig massa år nu :-).
  Påskbord blir det på påskafton - det är den enda tradition vi har. I övrigt äter och dricker vi det vi är sugna på.
  En nyhet på påskbordet i år blir din nubbesallad och kanske din skagenröra (den gjorde succé i julas så den kanske får vara med nu också).
  Ha en härlig påsk!

  SvaraRadera
 7. Allt låter jättegott! Hoppas ni fick en skön påsk och att det inte var alltför mycket snö på landet. Här är det vår och späd grönska syns i trädgårdarna. =)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...