måndag 22 mars 2010

Tranbärscumberlandsås
till patén

På tok för sent kom jag i fredags på att jag ville ha cumberlandsås till patén. Jag hade faktiskt detta till trots lyckats med mitt projekt, om det inte hade varit för att jag avstod från arrowrot vid första försöket. Av oklar anledning trodde jag att såsen skulle stelna till rätt konsistens utan detta tillskott. Jag lagade till den, panikkylde den sedan i frysen, och när det var dags att sätta sig till bords hade den faktiskt mot alla odds uppnått rätt temperatur - men alltså inte rätt konsistens. Lite snöpligt, måste medges. Det var bara att värma på såsen på nytt, och duka fram andra till behör såsom cornichonger och syltlök.

Som tur är blev det paté över från fredagen. Vi åt faktiskt paté till middag även i går söndag. Alla i familjen utom den trumpne treochetthalvåringen tyckte att detta var det godaste vi ätit på mycket länge.

Tranbärscumberlandsås
225 gram tranbärsgelé
saft och fint rivet skal av en citron
0,5 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk Colemans senapspulver
2 msk matlagningscognac (Eau de Vie)
1 tsk arrowrot

Blanda ala ingredienser utom arrowroten och hetta upp dem i en kastrull. Rör i gelen så att den smälter ned i vätskan. Sikta över arrowroten under omrörning.
Låt såsen kallna, och förvara den sedan i kylskåp. Jag skulle tippa att den lätt håller i ett par veckor.

3 kommentarer:

 1. Mums, cumberlandsås alla kategorier är väl alltid gott. Igår hade vi bråttom så deå fick det bli köpepaté och dito sås. Helt OK, även om din såklart lät mycket godare.
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Vilken fart du har på bloggen just nu. =)
  Härligt med hemlagad paté cumberlandsås! Cumberlandsås har jag aldrig provat att göra själv men det måste definitivt provas.

  SvaraRadera
 3. Fröken Dill: Det är med cumberlandsås som med hovmästarsås - har man väl börjat göra den själv, är det väldigt svårt att kp afärdig. Många beklagar det dåliga utbudet av patéer i Sverige, så jag är givetvis väldigt nyfiken på vad för paté ni köpte, eftersom jag vet att ni har kräsna gomar ;).

  Sofia: Jag försöker blogga ikapp en aning...hade några bra saker som behövde komma ut. Nu är det däremot tvärstopp. Har fått yngste dotterns magsjuka i "vuxenversion", vilket inte befrämjar matlagandet ett dugg :(.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...