onsdag 10 mars 2010

Pasta disperata


Just nu är jag lite som katten i visan, den som jagar sin egen svans, men inte kan få fatt den. Igår ställdes jag av olika skäl (låt oss inte ens gå in på temat dålig planering) inför det faktum att jag vid halv sextiden på kvällen var nödgad att besöka lokala ICA, i sällskap av hela den fyrhövdade barnaskaran. Det hela gick trots allt ganska lugnt till. Jag prisar de högre makterna för att det finns självscanning, och inte minst för att det finns kundvagnar i barnstorlek. Tilläggas ska att det vid denna tid på dygnet faktiskt är ganska lugnt och förhållandevis glest mellan kunderna vår närmast belägna matvarubutik.

Jag körde ett race genom butiken och ryckte åt mig de ingredienser som behövdes för en enkel, snabb pastarätt. Snabb pastarätt? Jo, när planeringen fallerar förvandlas jag från långlagningsdrottning till en helt vanlig småbarnförälder i tidsnöd.
I går lyckades jag slänga ihop en rätt som fick med beröm godkännt av barnen, trots att den var grönprickig av finhackad bladpersilja. Att huvudingrediensen dessutom var den billiga och ringaktade fläskfärsen, känner jag mig särskilt nöjd med.
Det ska tilläggas att valet av pasta var mycket medvetet och väl övervägt. Den underbart spänstiga och på något vis kompakta strozzapretin är en av mina absoluta favoriter. Om det sedan är det bästa valet, det får vi väl låta vara osagt; jag är inte någon expert i ämnet. Men eftersom denna rätt inte gör minsta anspråk på att vara autentisk, så spelar det ingen större roll. Det var gott, mycket gott, och det räcker.

Strozzapreti med fläskfärs, bacon,
vitlök, citron och bladpersilja

500 gram fkäslfärs
1 paket jägarbacon (för den extra rökigheten)
olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
skal och saft av en citron
salt, svartpeppar
2 dl bladpersilja, hackad

1 paket Casa di Luca strozzapreti
parmesanost

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna, och fräs lök och vitlök försiktigt i någon minut. Tillsätt sedan finhackat bacon, och stek tillsammans tills allt smält ihop. Tillsätt då fläskfärsen, öka på värmen, och bryn färsen medan du fördelar den med en gaffel och blandar den med baconfräset. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt citronskal och citronsaft; smaka av med saften successivt, det är en smaksak hur syrlig man vill ha rätten. Tillsätt bladpersilja mot slutet, innan rätten ska serveras. Riv över parmesan och extra svartpeppar.

9 kommentarer:

 1. Precis sådär kan det bli även utan några fyra barn! Själv släpade mig ifrån ett sent kundmöte igår och insåg att det var en dag när fem minuters matlagning skulle vara exakt vad man orkade med. Tack och lov för pasta carbonara! Och en Ica som har färsk pasta, pancetta och parmesanost av hög kvalitet.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Själv tog jag klassikern potatismos och god italiensk korv med cheddar och kryddor samt gröna bönor. Senapen från Österrike var den stora behållningen med potatismoset :)

  (jag är ju en liten potatisflicka i hjärtat!)

  SvaraRadera
 3. Det där baconet ska jag komma ihåg, gillar allt som är rökigt (whiskey, te, kött osv)

  Btw, jag diggar din blogg och har därför gett dig en Sunshine Award.

  SvaraRadera
 4. Fröken Dill: Vi hamnat alla där ibland. Då är jag så glad och tacksam över att kuna laga mat. Att inte falla till föga för fiskpinna, hämtpizza eller något annat som definitivt inte är okej, i min lilla värld ;).

  Chall: Det där lät som en alldeles underbar middag! Potatis kan vara det godaste som finns, när det tillreds rätt.

  Erka Perka: Jag vile egentligen ha rökt sidfläsk, men de bitar som fanns var så fula. Jägarbaconet har väl helt enkelt lite extra rökarom i sig, men - det känns köttigare än "vanligt" bacon, och krymper/läcker inte lika mycket i pannan (tycker jag, i varje falla).
  Tack för uppmärksamheten och berömet! det suger jag åt mig, i synnerhet just nu.

  SvaraRadera
 5. Hehe, barn och bladpersilja, kom att tänka på en gång då jag lagade pasta med tomatsås till min vän N och hans dotter E, typ fem-sex år gammal. Jag hade kryddat med bladpersilja, ganska grovhuggen dock. Några tuggor in i maten utropar E barskt till sin pappa att "kan du ta bort det här LÖVET som ligger i maten!" Well well... :-)

  SvaraRadera
 6. Red Scream: Underbart! Vi brukar säga till barnen att "det där gröna smakar ingenting, det är bara för att det ska se snyggt ut". Ibland fubgerar det bra, ibland mindre bra...

  SvaraRadera
 7. Blogglös Maria16 mars 2010 kl. 21:22

  Lagade detta förra veckan - citronen piggade verkligen upp fläskfärsen, jättegott! Ettåringen här hemma tyckte också det var gott.

  SvaraRadera
 8. Lagade det här i måndags. Urgott så tack för receptet. Tyvärr fick min man hjärnsläpp och hade på ketchup. Gissa om jag skällde på honom.

  SvaraRadera
 9. Erka Perka: Kul att du tyckte om det! Men din man, han borde verkligen skämmas...;).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...