söndag 21 mars 2010

Marinad till kyckling
(barnsligt enkel, löjligt god)


Vi har ätit väldigt lite kyckling på sistone. Härom veckan slängde jag ihop en marinad till kycklingben, som var väldigt enkelt men samtidigt så otroligt god att jag bara måste dela med mig av den.
Vare sig kinesis soja eller sweet chilisås är ingredienser jag vanligtvis använder, men flaskorna finns ändå alltid skafferiet.

Reglera mängden sambal oelek både efter hur stark du förerar din kyckling, och hur nyöppnad burken är. Min dos på två teskedar var det sista i botten på en inte alldeles ny burk. Då är det alltid lite svagare styrka, enligt min erfarenhet, och marinaden fick ändå en påtaglig hetta.

Vi åt kycklingen tillsammans med ris och en blandad bönsallad. Jag valde också att vispa ur pannan med hälften vispgrädde och hälften crème fraishe. På så vis kom även de goda safterna från kycklingen till användnikng.

Enkel marinad till kycklingben
1,8 kilo kycklingben
0,5 dl kinesisk soja
1 dl sweet chilisås
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor, rivna
1-2 msk tsk sambal oelek (dvs efter önskad syrka)
1 tsk salt
svartpeppar på känn

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en rymlig bunke, eller i dubbla plastpåsar, beriend epå hur du föredrar att marinera. Jag valde en bunke. I den lade jag sedan ned kycklingbenen, och blandade dem väl så att marinaden jämnt fördelade sig över bitarna.
Kycklingbenen fick marinera i en timma, och jag rörde runt bland dem vid ett par tillfällen under tiden.

Lägg kycklingbenen på ett galler över en form. Ställ formen i nedre delen av ugnen, och tillaga på 200 grader varmluft med grill. Vänd kycklingbenen efter cirka femton minuter, så att de blir jämnt tillagade.

10 kommentarer:

 1. Låter gott! Hur länge ska de vara inne i ugnen?

  SvaraRadera
 2. Vi äter kyckling en gång i veckan (minst) så jag är ständigt på jakt efter nya recept. Annars kan det bli lite enformigt. Jag har använt sweet chilisås i marinad en gång för länge sedan och tyckte att kycklingen blev bränd. Men kanske använde jag för hög ugnsvärme.

  SvaraRadera
 3. Smakstark kyckling är inte så dumt ibland. Men ni är en modig familj med två matskedar sambal i marinaden. Antingen det eller så har ni en annan sort än vad vi har i skåpet. 2 matskedar till två tråg kyckling - då får vi ringa brandkåren åt de yngsta ätarna.

  Karin W : sockret i chilisåsen bränner lätt, man får passa lite och lägga på folie om det blir för svart.

  SvaraRadera
 4. Lilla Blå: Jag skulle säg aunefär 15 minuter på varje sida, eller tills man ser att köttet lossnar från benet.

  Karin W: Knepet är, tyker jag, att ha kycklingen längre ned i ugnen än man brukar. I det här fallet ställde jag plåten med kycklingben nästan längst ned i ugnen, i varmluft med grill. Tycker det fungerade bra. Socker och honung är annatrs en riktig bov när det kommmer till att brännas.

  Pipopp: Jag garderade mig ;). Som det står i texten så var vår burk lite halvgammal, och det blev starjt med två teskedar. Jag skulle definitivt ta mindre om burken var nyöppnad Ska kanske korrigera så att inte någon får en chock?

  SvaraRadera
 5. Pipopp: HOPPSAN! Nu såg jag felet i receptet. Der skulle givetvis vara teskedar , och inget annat!

  SvaraRadera
 6. Kycklingbenen med din marinad var med på Valborsbuffen och de hade en strykande åtgång. Jättegott tyckte alla, vuxna & barn. Vi grillade på grillen och det gick bra det med.

  SvaraRadera
 7. Hej, jag testade marinaden i går och det blev kanon. Tack!

  http://www.stenstorpsgard.se/2010/07/24/pa-grillen/

  SvaraRadera
 8. Ok, jag kommenterar två år senare då. Sökte efter ett snabbt kycklingrecept och fann detta. Malde i en matsked spiskummin och det blev riktigt gott!/T

  SvaraRadera
 9. Tack för receptet.....det va jättegott och enkelt att göra.:)-sofia

  SvaraRadera
 10. Verkligen god marinad, tog dock bara en vitlöksklyfta då jag inte är sånt stort fan av vitlök.. Men tack för receptet :D

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...