fredag 12 mars 2010

Korv-kompisar, del III
- en återbloggning


Det är dags att rikta ljuset mot en gammal favorit, som var bortglömd en period, men som återuptäcktes här hemma för drygt ett år sedan. Den känns så självklar, och smakerna fungerar så väl tillsammans. Ungsrostad potatis med sardeller, rödlök, vitlök och parmesan är en grymt god potatisrätt, och inte minst i mitt tycke ett fullvärdigt alternativ till potatisgratäng. Jag menar det verkligen. Gratäng i all ära, det är makalöst gott, men låt oss vara ärliga och säga att det inte alltid passar till allt som det serveras med.

Just vid detta tillfäller blev denna potatiskombo en korv-kompis. Den serverades till fyra olika sorters fläskkorvar från....Taylors and Jones, vad annars?

Vad gäller sardeller, då måste jag vara tråkig och dissa Zetas. Gillar inte doften, och smaken kunde vara betydligt bättre. Jag köper ett märke som heter Caber, som jag är väldigt nöjd med, och eftersom sardellerna är så viktiga i denna rätt, så gäller det verkligen att de håller hög kvalitet.Ugnsrostad potatis med
sardeller, rödlök,
vitlök och parmesan

1 kilo mjölig potatis
2 rödlökar
10 vitlöksklyftor
6 sardellfiléer
olivolja
salt och svartpeppar
1 dl riven parmesanost

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den i 3-4 millimeter tjocka skivor; gärna på en mandolin. Skala rödlöken och klyfta den. Skala vitlöksklyftorna. Olja enugnsfast form och blanda alltsamman i den. Finfördela gärna sardellfiléerna med finrarna. Salta och peppra.
Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter; rör om vid ett par tillfällen. Parmesanen strör du äver när potatisen är klar och tas ut ur ugnen.


7 kommentarer:

 1. Oh dear. Det här ska jag bjuda min potatisälskande make på. Och nästa vecka MÅSTE jag hinna förbi Taylors & Jones på lunchen och köpa korv. Det är bara ett par hållplatser med bussen, men jag hann inte dit i fredags som planerat.

  SvaraRadera
 2. När jag, en landsortsbo, nästa gång kommer
  till Stockholm, i vilken affär hittar jag
  då dessa Caber-sardeller?

  SvaraRadera
 3. Kajsa: Du lär bli populär, om du bjuder på det - vågar jag påstå! Nu kände vi själva at vi måste ta en liten korv-paus; det får inte bli för mycket av det goda.

  Anonym: Nu ska jag erkänna att jag inte har den blekaste ning om var dessa står at finna i Stockholm. Det enda jag vet är att de inte finns i de butiker där jag oftast handlar, så jag köper altid på mig ett lager när jag passerar vår sommarbutik, nämligen ICA Ekängen i Eskilstuna ;)!
  Det gäller nog bara att hålla ögponen öppna. Och det finns fler fina märken, se här på Taffel.

  SvaraRadera
 4. Tack Annika! En förkylning gjorde att jag fick
  ett stort hjärnsläpp. Tänkte inte alls på att
  söka efter sardeller på Taffel. Nu får jag ju
  tips så att det visslar om det.

  SvaraRadera
 5. Aha, en rätt för min kille! Skickar länken på en gång.

  SvaraRadera
 6. Helt underbar potatisrätt Annika! Den fungerade toppenbra till mina grillade merguez-korvar. Överhuvudtaget en bra idé med "korvkompisar". Annars blir det lätt bröd eller mos av gammal slentrian och möjligen lite topping med surkål och bostongurka.
  Massa hälsnnigar från fröken Dill

  SvaraRadera
 7. Hej Annika
  Hittade det här receptet via Fröken Dill coh blev så sugen! Har dock en fråga; vilket är egentligen bäst, mjölig eller fast potatis? I receptet du länkar till står det fast och här står det mjölig. Skulle gärna vilja bjuda min sambo på detta, det verkar verkligen "smaskens"!

  Trevlig helg!
  /Lena

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...