torsdag 20 september 2012

Bourbonglass med vanilj och ljust muscovadosocker

Måltiden som inleddes med Crème Ninon, och fortsate med halstrad röding, avslutades med en riktigt fin bourbonglass. Det händer ibland att saker och ting blir godare än jag förväntat mig, och så var det sannerligen just i detta fall.

Att smaks ätta glass med sprit är inget nytt för mig. Punchglassen från nyår 2010 var en riktig höjdare; så också romglassen från nyår 2011. Frågan är ändå om inte denna glass slår de tidigare med hästlängder, och det beror inte enbart på den goda smaken, utan lika mycket på den fantastiska konsistensen min glasstillsats till Kitchen Aid åstadkommer.

Kanske hade jag kunnat låta bli gelatinbladet i smeten, men jag tillsatte det av gammal vana, då det trots allt är så att alkohol påverkar fryspunkten samt att flytande smaksättning späder glassmeten. Vilken bourbon man vill använda sig av är givetvis en fråga om tycke och smak. Jag valde den runda, mjuka smaken hos Maker's Mark, då den är en stor favorit hos mig. Visst har vi finare bourbon i vår ägo, men den föredrar jag att dricka ur glas.

Receptet på mandelflarn hittar ni här. Kaffesirap med bourbon var ett experiment som bestod av 0,5 dl rörsocker strö, 0,5 dl starkt kaffe samt 1 dl bourbon. Koka ihop till simmig konsistens och kyl ned. Gå till väga på samma sätt som i detta recept.

Bourbonglass med vanilj och ljust muscovadosocker
4 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång, urskrapad
1,5 dl ljust muscovadosocker
6 äggulor
0,5 dl Maker's Mark
1 gelatinblad, generöst blötlagt

1. Häll grädde och mjölk i en kastrull, och tillsätt vaniljstången och de urskrapade fröna. Värm blandningen försiktigt.
2. Vispa muscovadosocker och äggulor fluffigt.
3. Lägg gelatinbladet i blöt.
4. Blanda ned äggvispet i den varma gräddmjölken. Vakta blandningen och vispa kontinuerligt medan den värms upp. Den får inte koka.
5. Tag kastrullen från plattan när krämen börjar tjockna. Vispa ned gelatinbladet, så at det blandas ned i smeten.
5. Låt krämen svalna, och därefter bli kall i kylskåp. Låt den gärna stå och svälla ett par timmar, helst över natten.
6. Ställ in en bunke eller en skål i frysen. Kör glassmeten i glassmaskinen.
7. Stjälp ned glassen i den iskalla bunken eller lådan, och frys den sedan i 2-3 timmar.
8. Tag fram glassen 10-15 minuter innan den ska serveras.

3 kommentarer:

  1. Ser riktigt kockigt ut! (Och gott förstås!)

    SvaraRadera
  2. Hovkonditorn: Tack, det var verkligen gott!

    Matarkivet: Det var en fin komlimang - man gör så gott man kan ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...