onsdag 19 september 2012

Halstrad röding med potatispuré, vitvinssås med vitlöksgräs, forellrom och blancherad salladslök

Lördagens middag med vännerna P och K inleddes med Crème Ninon. Till varmrätt serverade vi röding, som inte bara är en av våra favoritfiskar, utan också en fisk som passar lika bra till vardags som i lite mer festliga sammanhang. I lördags halstrade vi rödingfiléerna, och serverade dem med ett riktigt smörig, fluffig potatispuré.

Hemligheten bakom riktigt gott mos eller god puré är i vårt tycke att pressa potatisen, blanda den med smör och varm mjölk och sedan vända runt ingredienserna i kastrullen med en bred slickepott. Det blir alltid lika lyckat, och risken för klistrigt mos är utesluten.

Rödingfiléerna halstras i en het teflonpanna med lite smör, och de tillagas tills de nästan är klara. Vi lägger över dem i en form, och varmhåller på 75 grader i ugnen.

Att värma tallrikarna maten ska läggas upp är viktigt; tyvärr är vi inbland lite dåliga på detta. Jag kan inte anat än sända en beundrande tanke till proffsen i restaurangköken, då det kan vara nog så svårt att få ut varm mat från köket till fyra vuxna.

Det enda egentliga recept jag bjuder på i detta inlägg, det är den fantastiskt goda fisksåsen. Nu råkar vi ha tillgång till vitlöksgräs i vår lilla trädgård, men det går lika bra med gräslök. Jag brukar inte alltid göra en så pass omständlig sås som denna, men det är värt besväret att lägga ned det lila extra jobb som krävs på slutet, för resultatet blir fantastiskt. Att dekorera med forellrom och några strån vitlöksgräs var vårt sätt att få rätten att se mer tilltalande ut vid serveringen, men forellromen smakar dessutom väldigt gott.

Fin vitvinssås med vitlöksgräs (8 portioner)
3 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
3 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
1 msk fiskfond
1,5 dl vispgrädde
flingsalt och vitpeppar
1 äggula + 0,5 dl lättvispad grädde
0,5 dl finhackat vitlöksgräs

1. Smält smöret i en kastrull.
2. Fräs shalottenlöken till den mjuknat, utan att ta färg.
3. Tag kastrullen från plattan, och blanda ned vetemjölet. Späd sedan med vitvinet under omrörning, så blandningen blir slät och jämn.
4. Tillsätt grädden, och låt såsen koka upp. Småkoka några minuter.
5. Sila såsen så att alla lökbitar fångas upp.
Fram till detta moment går det att förbereda.
6. Koka upp såsen försiktigt.
7. Blanda äggulan med den lättvispade grädden, och vänd ned i såsen. Värm den försiktigt.
8. Blanda ned vitlöksgräset, och smaka av såsen med flingsalt och vitpeppar, innan den serveras.

4 kommentarer:

  1. Röding är verkligen supersmarrigt! Lite som lax, fast med viltsmak. Ännu har jag inte vågat köpa och tillaga själv, men det är på G.

    SvaraRadera
  2. Gott. Röding är verkligen en tacksam fisk. Tack för slickepott-tipset. Smart :-)

    SvaraRadera
  3. Oerhört piffigt! Nu lyckades du med konststycket att få mig sugen på fisk halv tio på förmiddagen. Ska också ta till mig av slickepottinstruktionerna!

    SvaraRadera
  4. Red Scream: Älskar röding! Klart du ska laga röding, det är inga konstigheter!

    Pelle: Röding r underbart - kul att kunna tipsa ett proffs ;).

    Pytte: Det var inte dåligt! Slickepottknepet, ja, det tackar jag in man för...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...