tisdag 4 september 2012

Kaninfrikassé och kommentarer

Jag hade en kanin i frysen. Egentligen borde den ha tillagats för flera månader sedan, men den var trots detta i förvånadsvärt bra skick. I ett led i att tömma frysen hamnade den i grytan i söndags, som några av er säkert såg i min uppdatering i Facebook-gruppen. Jag kallar kaningrytan i fråga för frikassé, vilket inte enbart är ett tjusigare namn på en gryta, utan i själva verket en gryta som reds av med grädde, smör eller äggula. Denna frikassé reddes av med både grädde och äggula, men faktiskt också med en gnutta vetemjöl. Kanske inte helt renlärigt, men nödvändigt.

Äta kanin? Ja, absolut. Vi hade en intressant diskussion kring matbordet med våra barn om att det inte är underligare att äta kanin än att äta de andra djut vi äter. Det här med varför man kan tänka sig att äta somliga djur, men inte andra, och bevekelsegrunderna till detta, det är egentligen ett oerhört fascinerande ämne, som jag mycket väl skulle kunna tänka mig att fördjupa mig ytterligare i. Kanske hade jag också valt att göra det, om det inte vore för att jag är så rasande trött att jag knappt kan hålla ögonen öppna.

Låt mig bara konstatera att kombinationen av vitt vin, dijonsenap och dragon är något av det bästa jag vet. Denna gryta går lika bra att laga med kyckling, men jag måste rekommendera alla som kan att pröva kanin. Vår kanin fick puttra på låg värme i närmare tre timmar. Den fick svalna, stå över natten i kylskåp, och först dagen därpå redde jag av den och smakade av den. Vi serverade kaninfrikassén med ris. det föl sig så, då det var vad som fanns att tillgå här hemma. En fluffig potatispuré hade säkerligen varit ett oerhört läckert tillbehör.

Något osammanhängande vill jag återknyta till den senare delen av detta blogginläggs titel, nämligen det här med kommentarer. Kommentarsfrekvensen på de flesta bloggar har minskat drastiskt på senare år. Jag ska inte gnälla på er, för många av er är desto mer aktiva med att kommentera på Facebook-gruppen Smaskens.nu. För att göra det enklare att kommentera här har jag tagit bort ordverifieringen när man ska kommentera. Om det är någon som avstått från att kommentera på grund av detta hinder, så är det nu fritt fram.

Seså, ta nu och försök skaffa er en kanin, och laga denna goda frikassé.

Kaninfrikassé med vitt vin, senap och dragon
en kanin på cirka 1,8 kilo
olivolja och smör
nymald vitpeppar och flingsalt
3 schalottenlökar, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
3 morötter, skurna i stavar
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk enkel konjak
3 dl vitt vin
3 msk dijonsenap
2-3 tsk dragon i vinäger
1 dl vispgrädde
2 äggulor
(eventuellt 0,5 msk vetemjöl och 0,5 vispgrädde)

1. Stycka kaninen. Jag skar bort huvudet, skar loss frambenen, bakbenen och skar loss sadeln från bröstkorgen.
2. Fräs försiktigt kanindelarna en emaljerad stekgryta i en blandning av smör och olivolja, så att de får lite färg. Krydda dem med salt och vitpeppar, och ägg dem på ett fat.
3. Hetta upp smör och olivolja, och fräs schalottenlök, selleri och vitlök så att de mjuknar. Tillsätt morötterna. Bränn av med konjak.
4. Lägg kanindelarna i grytan, och häll på vinet.
. 5. Blanda i dijonsenap och dragon.
6. Lägg på locket, koka upp, och låt kaninen puttra på låg värma i 2-3 uppemot två timmar, beroende på hur mycket tid du tycker dig ha till ditt förfogande.
7. Blanda grädde och äggulor, och rör ned i grytan. Om du vill ha såsen en aning tjockare, så rör ut vetemjölet i vispgrädde och tillsätt detta. Ge såsen ett försiktigt uppkok.
8. Smaka av, och känn efter om det behövs med senap, dragon, salt eller peppar.

9 kommentarer:

 1. Låter smarrigt! Tre timmar låter dock långt, försvinner inte spänsten i köttet då?

  SvaraRadera
 2. Red Scream: Vid närmare eftertanke överdrev jag nog en smula. Tidsuppfattningen är inte alltid vad den borde vara. Men uppemot två timmar puttrade kaninen i grytan :) !

  SvaraRadera
 3. Vi åt mycket kanin när jag fortfarande bodde hemma. Även hare, anka, gås och allt annat vilt pappa fick med sig hem. Det är ekologiskt och bra, skjutet av ett proffs. Meeen - så äckligt det ofta var! Kanin minns jag som torrt och segt trots puttring och god sås, anka var så fintrådiga muskler att det blev till damm i munnen osv... Det har gjort mig oerhört kräsen och skeptisk fast jag är van att äta det som ställs för mig. Underligt!

  SvaraRadera
 4. Kanin är verkligen hur gott som helst, och passar riktigt bra ihop med dragon, som Rick Stein använder sig av i mitt favoritrecept på just kanin.

  SvaraRadera
 5. Kanin är just något som det alltid finns i matbutikerna här i Bryssel. Dock har jag aldrig testat av den anledningen att jag nog inte kan förmå mig att äta just kanin...

  SvaraRadera
 6. bra att du har tagit bort ordverifikationen, jag har fastnat i den ett par gånger(har inte sett vad det står och skrivit fel och inte orkat göra om). Wn fråga:
  går det att ändra på att man måste välja en identitet? På de flesta bloggar kan man bara skriva in namn och mail, men här står man som anonym om man inte har blogg eller hemsida...
  bella

  SvaraRadera
 7. bra att du har tagit bort ordverifikationen, jag har fastnat i den ett par gånger(har inte sett vad det står och skrivit fel och inte orkat göra om). Wn fråga:
  går det att ändra på att man måste välja en identitet? På de flesta bloggar kan man bara skriva in namn och mail, men här står man som anonym om man inte har blogg eller hemsida...
  bella

  SvaraRadera
 8. Jag gjorde denna på kyckling i förrgår. Herregud, så gott!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...