fredag 14 september 2012

Jakt på inspiration - kyckling med rosmarin,
purjolök, vitlök och senap

Vi såg med stor behållning på Jamie Oliver's "30 minute meals" när serien gick på TV. Även om jag har svårt att tro att de flesta av oss klarar av att hålla hans tempo, så var programmen bevis på att man med framförhållning och smarta knep i köket kan skapa riktigt vällagad mat på ganska kort tid.

Kokboken som åtföljde TV-serien införskaffade vi ganska så omgående, men för egen del har jag inte botaniserat i den. Det blir alldeles för lätt så, vad mig anbelangar. Jag tycker inte tiden räcker till; har en hög med olästa kokböcker, som jag både vill och borde plöja mig igenom, men vet bara inte när det ska bli av.

Som tur är har jag inte ensamrätt på kökstjänst här hemma. Min man satt och bläddrade i boken i helgen, och hittade ett kycklingrecept som vi modifierade efter vår smak. Resultatet blev riktigt bra - en smakrik kyckling i krämig senapssås som föll både oss, våra barn och en gästande kamrat i smaken.

Jag blev riktigt inspirerad, och funderar nu på att kanske, kanske ge mig på att laga ur kokboken med jämna mellanrum. Många menyer känns väldigt lockande utifrån konceptet "Fredagsmat". Det återstår att se om detta blir mer än enbart en trevlig tanke.

Kyckling med rosmarin, purjolök och senap
Mängden rosmarin, purjo och senap reglerar du givetvis efter egen smak. Såsen sväljer dock mer av både rosmarin och senap n man kan tro, så bli inte avskräckt av receptets mängdangivelser.

1 kilo kycklinglårfiléer
4 tsk Colemans senapspulver
smör och olivolja
1,5 msk finhackad rosmarin
1 linen purjolök, finhackad
4 vitlöksklyftor, rivna 1 dl vitt vin
3-4 msk grovkornig dijonsenap
1,5 dl vispgrädde
0,5 msk rörsocker strö
flingsalt, nymald svartpeppar

1. Putsa och dela kycklinglårfiléerna.
2. Lägg dem i en bunke, pudra över senapspulvret och blanda så att det fördelar sig så jämnt som möjligt över filéerna.
3. Hetta upp smör och olivolja i en emaljerad stegryta, och bryn kycklingfiléerna i omgångar.
4. Lägg tillbaka all kyckling i grytan. Tillsätt eventuellt lite mer smör. Blanda i purjo, rosmarin och vitlök, och fräs försiktigt tillsammans med kycklingen.
5. Häll över vinet, strö över sockret, lägg på ett lock och låt puttra i tio minuter.
6. Häll i grädden och senapen, och låt puttra i ytterligare fem minuter utan lock. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

8 kommentarer:

 1. Ser mycket gott ut!

  Har också en hög med kokböcker jag håller på att beta mig igenom. Tror det ska bli höstens projekt!

  Blir också mycket sugen på en likadan shallow casserole dish som du har. Är det den största (30 cm) som du har?

  Ha en trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
 2. Vilken trevlig blogg! Kommer nog hänga här, även om jag vanligtvis inte följer bloggar. Hittade hit när jag letade efter korintkakor, som jag absolut måste testa. Känner så igen det där med kokböckerna. Härom dagen lånade jag en kokbok på biblioteket som jag sen såg i bokhyllan hemma att jag redan har. Suck ... :-)
  /Pillan

  SvaraRadera
 3. Tack återigen för inspirationen! Dagens middag blev väldigt lik denna men med kycklingfiléer och utan senapspulver (man tager vad man haver) men mycket gott och alla familjemedlemmar åt upp maten (hör inte till vanligheterna när det gäller de små) och maken får ingen matlåda imorgon för han tog om tre gånger :)

  SvaraRadera
 4. Tack återigen för inspirationen! Dagens middag blev väldigt lik denna men med kycklingfiléer och utan senapspulver (man tager vad man haver) men mycket gott och alla familjemedlemmar åt upp maten (hör inte till vanligheterna när det gäller de små) och maken får ingen matlåda imorgon för han tog om tre gånger :)

  SvaraRadera
 5. Matarkivet: det blev verkligen riktigt bra! Den stora högen kokböcker ger mig för övrigt nästan lite ångest...
  Buffégrytorna har vi i både 30- och 34-tumsstorlek.

  Pillan: Kul att du hittat hit, och ett pinsamt sent - Välkommen!

  Matilda: Tack - det var det!

  Ingela: Ursäkta mitt pinsamt sena svar! Så roligt att det smakade, jag känner mig oerhört smickrad över att alla tyckte om det, och inte minst över att det inte blev något kvar till matlådan ;D

  SvaraRadera
 6. När ska dijonsenapen i grytan? Sugen på att testa receptet.

  SvaraRadera
 7. Liebdjuret: Hej och ursäkta mitt sena svar. Tack för att du läste så uppmärksamt! Senapen ska i samtidigt med grädden. Jag har nu ändrat i tillagningsbeskrivningen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...