måndag 10 september 2012

Klibbiga kycklingben - enkel fredagsmat

I fredags var jag sänkt. Sömnbrist och ett hektiskt torsdagsdygn hade förvandlat mig till en utmattad skugga av mig själv. Efter att ha tillbringat större delen av dagen i halvdvala på soffan, under en filt, var det en närmast en religiös upplevelse att känna de fantastiska dofterna som spred sig från köket. Att sedan sätta sig till bords, och sätta tänderna i dessa klibbiga kycklingben, var inget annat än en ren välsignelse.

Min man kan sägas ha vidareutvecklat receptet på klibbiga kamben och anpassat det till kycklingben - till riktigt snabb och enkel fredagsmat. Jag har sedan tidigare ett recept på marinad till kyckling här på bloggen som i åratal legat högt uppe på sökningar och varit ett av de mest populära recept som publicerats. Dessa kycklingben skåpar ut de förra, på alla sätt.

Just nu känns det - helt ärligt - som att jag skulle vilja äta sådana här kycklingben vareviga fredag, resten av hösten. Då tror jag ni förstår vilket lyckat recept min man (ännu en gång) slängt ihop.

Klibbiga kycklingben
2 kg färska kycklingben
6 msk Chef Paul Prudhomme chicken magic

Glaze
1 syrligt äpple (granny smith)
0,5 dl honung
1 dl äppelcidervinäger
2 dl barbeque sås (vi valde ICA´s egen)

1.Fördela kycklingbenen i två fryspåsar. Häll ned 3 msk Chef Paul Prudhomme chicken magic i varje påse.
2. Knyt till påsarna med mycket luft kvar, och skaka så att kryddona fördelar sig över kycklingbenen. Låt ligga i ca 1 timme.
3. Riv äpplet fint med hjälp av ett microplane rivjärn och blanda med barbequesås, äppelcidervinäger och honung.
4. Sätt ugnen på 200 grader i god tid innan kycklingbenen ska tillagas.
5. Lägg ett galler över en långpanna. Ett bra tips är att klä långpannan med alufolie, så slipper du omständlig diskning.
6. Placera kycklingbenen plant på gallret. Sätt in kycklingen i ugnen. Låt stå i ugnen ca 20 minuter. Vänd dem efter 10 minuter.
7. Ta ut kycklingbenen ur ugnen. Höj temperaturen till 250 grader, samt slå på grillfunktion.
8. Plensla kycklingbenen med glaze, och sätt in dem i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut benen, vänd dem och pensla andra sidan. Ställ tillbaka dem in i ugnen i 5 minuter. Upprepa detta ytterligare en gång om glazen räcker till.

9. Ta ut och låt svalna tills de är ätvarma.

5 kommentarer:

  1. Hej Annika! Detta måste förstås lagas, och nu undrar jag bara var jag får tag på Chef Paul Prudhomme chicken magic?

    SvaraRadera
  2. Jag undrade också det. Jag bara MÅSTE ha något som stoltserar med ett så skrytsamt epitet som "magic"!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Även jag vill veta var det går att hitta kryddan! Receptet låter jättesmarrigt och lätt att åstadkomma:-)

    SvaraRadera
  4. Vi har testat flera chef Paul kryddblandningar och de är verkligen att rekommendera. De finns i ganska många välsorterade mataffärer (och på Martin Ohlsson)

    Importör till Sverige är Risberg och de har lite info: http://www.risbergimport.se/chefpaul/index.html

    Annars finns den stora amerikanska siten http://www.chefpaul.com/

    Den bästa och mest allround är "Barbecue Magic ". Den fungerar verklige till det mesta; Nöt, fläsk, kyckling, ..

    http://www.chefpaul.com/site.php?pageID=365&iteminfo=1&productID=6

    MVH
    A

    SvaraRadera
  5. Populära färdiga kryddblandningar brukar man lätt hitta bra recept på.
    Chef Paul Prudhomme's Poultry (Chicken) Magic:
    http://www.topsecretrecipes.com/Chef-Paul-Prudhommes-Poultry-Magic-Recipe.html

    Om just det receptet är bra vet jag dock inte...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...